Έχει διαφορά η σύνδεση της οθόνης TFT με τον υπολογιστή μέσω διεπαφών DVI;

Οι περισσότερες οθόνες TFT χρησιμοποιούν αυτό που είναι γνωστό ως διεπαφή ψηφιακού βίντεο (DVI) για να συνδεθούν στον υπολογιστή σας. Η κατανόηση του τι είναι το DVI και πώς διαφέρει από τη διεπαφή της διάταξης γραφικών βίντεο (VGA) που χρησιμοποιείται από παλιομοδίτικα οθόνες CRT είναι σημαντική εάν πρόκειται να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη νέα γυαλιστερή οθόνη TFT σας.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των οθονών TFT και CRT είναι ότι οι οθόνες TFT είναι ψηφιακές συσκευές, ενώ οι οθόνες CRT (και οι τηλεοράσεις) είναι αναλογικές. Είναι ακριβώς όπως η διαφορά μεταξύ των παλιών δίσκων βινυλίου (αναλογικά) και των σύγχρονων CD ήχου (ψηφιακά).

Η υποδοχή στο πίσω μέρος μιας συνηθισμένης οθόνης CRT που χρησιμοποιείτε για να συνδέσετε τη μονάδα σε υπολογιστή ονομάζεται υποδοχή VGA. Στο πίσω μέρος του υπολογιστή σας θα βρείτε μια αντίστοιχη υποδοχή VGA που είναι ενσωματωμένη στην κάρτα γραφικών που είναι εγκατεστημένη στο εσωτερικό του υπολογιστή σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τυπικό καλώδιο VGA για να συνδέσετε την οθόνη απευθείας στον υπολογιστή σας. Αυτό είναι αρκετά απλό. το μόνο που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι η διεπαφή VGA μπορεί να χειριστεί μόνο ένα αναλογικό σήμα.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ. Η κάρτα γραφικών μέσα στον υπολογιστή σας είναι μια ψηφιακή συσκευή και οι εικόνες που δημιουργεί είναι ψηφιακές. Για να εμφανιστεί μια εικόνα σε μια αναλογική οθόνη CRT, η κάρτα γραφικών πρέπει πρώτα να μετατρέψει το ψηφιακό της σήμα σε αναλογικό, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να μεταδοθεί κατά μήκος του καλωδίου VGA στην οθόνη CRT. Υπάρχει κίνδυνος απώλειας ποιότητας εικόνας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μετατροπής, αν και αυτό δεν είναι πραγματικά πρόβλημα για τις περισσότερες σύγχρονες οθόνες CRT και γενικά παράγουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Στην πραγματικότητα, μέχρι σχετικά πρόσφατα, πολλοί επαγγελματίες σχεδιαστές και φωτογράφοι εξακολουθούσαν να προτιμούν να χρησιμοποιήστε οθόνες CRT καθώς είχαν ένα μικρό πλεονέκτημα για υψηλής ποιότητας φωτογραφίες ή εργασίες γραφικών.

Αυτό δεν ισχύει πλέον, ωστόσο, και οι πιο πρόσφατες οθόνες TFT παρέχουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Ωστόσο, για να έχετε την καλύτερη ποιότητα εικόνας που μπορεί να έχει η οθόνη, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια διεπαφή DVI αντί VGA. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το DVI στέλνει ένα καθαρό ψηφιακό σήμα απευθείας από τον υπολογιστή στην οθόνη χωρίς διαδικασία μετατροπής για να επηρεάσει την ποιότητα της εικόνας που εμφανίζεται στην οθόνη.

Ωστόσο, θα χρειαστεί να έχετε μια υποδοχή DVI τόσο στην οθόνη TFT όσο και στην κάρτα γραφικών του υπολογιστή, μαζί με ένα καλώδιο DVI για τη σύνδεση των δύο. Είναι εύκολο να δείτε εάν υπάρχει υποδοχή DVI στην οθόνη σας ή στο πίσω μέρος του τον υπολογιστή σας, καθώς φαίνεται τελείως διαφορετικός από μια υποδοχή VGA.

Σχολιάστε