Αναβαθμίσεις RAM – Από SDR σε DDR4 και άλλα

Από την ανάπτυξη διαφορετικών υπολογιστών έως τα σύγχρονα smartphone, τα πρότυπα μνήμης ήταν πάντα ένας παράγοντας που καθορίζει την απόδοση του συστήματος στο σύνολό του. Με την πάροδο του χρόνου, έχει περάσει από συνεχείς ενημερώσεις από το SDR, ή τη RAM Single Data Rate που βρέθηκε σε παλιούς υπολογιστές της προηγούμενης εποχής, μέχρι το πρόσφατο DDR ή Double Data Rate.

Από τις πρώτες μέρες, ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση μιας συσκευής ήταν η αδυναμία της ταχύτητας της μνήμης να ταιριάζει με αυτή των ταχυτήτων του επεξεργαστή. Η εισαγωγή του διπλού ρυθμού δεδομένων ήταν μια επαναστατική κίνηση, καθώς παρουσίαζε τις επιδόσεις του διαύλου μνήμης σύμφωνα με τις ταχύτητες του επεξεργαστή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη βέλτιστη απόδοση του συστήματος.

Η στροφή σε SRAM και DDR περνούσε από συνεχείς ενημερώσεις για να καλύψει τη ζήτηση υπερσύγχρονων καινοτομιών με γρήγορο ρυθμό. Ξεκινώντας με DDR SRAM των 200 MHz στις αρχές του 2001, μέχρι το DDR2 των 400 MHz το 2002, ήταν μόνο η αρχή ενός εντυπωσιακού ταξιδιού. Μέχρι το τέλος του 2007, το DDR2 ήταν σε θέση να ανταποκρίνεται σε ταχύτητες μνήμης έως και 1.066 MHz. Το 2009 είδε ακόμη καλύτερα επίπεδα με την εισαγωγή του DDR3.

Σήμερα, ο τελευταίος απόγονος της σειράς DDR4 έχει κατακτήσει την αγορά με ακόμα καλύτερες επιδόσεις και ισχυρά χαρακτηριστικά ελέγχου. Εκτός από τις επιδόσεις και τις ταχύτητες, διαθέτει βελτιωμένη οικονομία ενέργειας για εταιρικές εφαρμογές, tablet, microserver και εξαιρετικά λεπτές εφαρμογές πελατών.

Αυτή η νέα λύση έχει πολλά αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τους προκατόχους της. Αυτός είναι ένας κύριος λόγος που οι περισσότερες εφαρμογές κυκλοφορούν την προηγούμενη έκδοση για ενημέρωση με DDR4. Έρχεται με ρυθμό μετάδοσης δεδομένων από 2 GB έως 16 GB, επιτρέποντας υποσυστήματα μεγάλης χωρητικότητας. Σε σύγκριση με το μέγιστο 16 GB ανά DIMM DDR3, το πρότυπο DDR4 επιτρέπει DIMM χωρητικότητας έως και 64 GB.

Υπάρχουν πολλοί τύποι υποδοχών και μονάδων DDR4 που διατίθενται στην αγορά. Οι κάθετες υποδοχές DIMM Ultra Low Profile (ULP) διευκολύνουν την ιδανική λύση για εξαιρετικά λεπτές εφαρμογές. Αυτό βοηθά στην εύκολη επέκταση της μνήμης σε επιτραπέζιους υπολογιστές, διακομιστές, σταθμούς εργασίας, ενσωματωμένες εφαρμογές σε επικοινωνίες και βιομηχανικό εξοπλισμό. Το συνολικό μειωμένο προφίλ βοηθά στη μείωση του χώρου της σανίδας. Αυτά είναι επίσης εξοπλισμένα με επαφές χαμηλής αντίστασης που ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας εντός του υλικού. Εκτός από την προσφορά πολλών τέτοιων διευκολύνσεων, οι πρίζες είναι συμβατές με την τυπική μονάδα DIMM για να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της ροής του αέρα.

Αν και DDR4 ανοίγει μια πιο ουσιαστική λεωφόρο που θέτει τη βάση για τεράστιες τεχνολογικές καινοτομίες, δεν θα σταματήσει ακόμα εκεί. Η τεχνολογία πηδά επίσης στις περαιτέρω προόδους της. Το επερχόμενο βιομηχανικό πρότυπο DDR5 που παρέχει ακόμη καλύτερη ταχύτητα και απόδοση έχει σχεδιαστεί προς το παρόν για χρήση σε κάρτες γραφικών, κονσόλες παιχνιδιών και υπολογισμούς υψηλής απόδοσης.

Σχολιάστε