Βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων επισκευής οθόνης φορητού υπολογιστή

Όπως τα περισσότερα προβλήματα υπολογιστή, μια επισκευή οθόνης φορητού υπολογιστή διαγιγνώσκεται με μια διαδικασία εξάλειψης. Υπάρχουν 5 κύρια στοιχεία για μια οθόνη φορητού υπολογιστή: η ίδια η οθόνη LCD ή LED του φορητού υπολογιστή, ο οπίσθιος φωτισμός, το ευέλικτο καλώδιο, ο μετατροπέας και η μητρική πλακέτα. Μερικές φορές, η άμεση αιτία του προβλήματος είναι εμφανής όταν η οθόνη του φορητού υπολογιστή έχει ραγίσει ή σπάσει λόγω σωματικού τραύματος. Άλλες φορές, η πηγή του προβλήματος δεν είναι τόσο εμφανής (όπως συμβαίνει όταν η οθόνη είναι θαμπή). Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε τα βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων μιας επισκευής οθόνης φορητού υπολογιστή.

Το πρώτο βήμα είναι να επιβεβαιώσετε ότι έχουμε να κάνουμε με επισκευή οθόνης φορητού υπολογιστή και όχι με διακοπή ρεύματος ή άλλο πρόβλημα φορητού υπολογιστή. Αυτό γίνεται διασφαλίζοντας ότι ο φορητός υπολογιστής τροφοδοτείται σωστά. Εάν η οθόνη στην οθόνη σας είναι σωστή και μπορείτε να δείτε τον φορητό υπολογιστή σας να εκκινεί μέσω του bios και στα Windows, τότε έχετε διαπιστώσει ότι το υπόλοιπο μηχάνημα φαίνεται να λειτουργεί καλά.

Εναλλακτικά, εάν η οθόνη είναι σπασμένη και το μόνο που βλέπετε είναι ρωγμές, κηλίδες μελανιού και γραμμές, τότε θα χρειαστεί να συνδέσετε το φορητό υπολογιστή σε μια εξωτερική οθόνη (οθόνη επιφάνειας εργασίας) και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα από εκεί. Εάν η εξωτερική οθόνη δεν εμφανίζει τη σωστή εμφάνιση της διαδικασίας εκκίνησης, αλλά μπορείτε να ακούσετε τον φορητό υπολογιστή να ενεργοποιείται σωστά (κανονικά ηχητικά σήματα, ανεμιστήρες που περιστρέφονται, ο σκληρός δίσκος περιστρέφεται), τότε θα πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι η εξωτερική οθόνη λειτουργεί. Αν ναι, υπάρχει πρόβλημα με τη μητρική πλακέτα που δεν θα επιλυθεί με την αντικατάσταση της οθόνης.

Τώρα που έχετε συνδέσει το φορητό υπολογιστή σε μια εξωτερική οθόνη και είδατε ότι εκκινείται σωστά, ήρθε η ώρα να εντοπίσετε το κύριο πρόβλημα. Εάν η οθόνη είναι απλώς μαύρη ή σκοτεινή, χρησιμοποιήστε έναν φακό για να φωτίσετε την οθόνη γύρω από την επάνω αριστερή γωνία ή στο κέντρο. Εάν μπορείτε να δείτε την οθόνη με τη βοήθεια του φακού, τότε γνωρίζουμε ότι η οθόνη λαμβάνει δεδομένα σωστά αλλά δεν ανάβει. Αυτό θα είναι είτε πρόβλημα μετατροπέα (δοκιμή με βολτόμετρο για επιβεβαίωση ηλεκτρικής εξόδου) είτε πρόβλημα οπίσθιου φωτισμού. Εάν ο μετατροπέας είναι ελαττωματικός, θα πρέπει να τον αντικαταστήσετε με νέο. Εάν ο μετατροπέας είναι λειτουργικός, τότε συνιστάται να αντικαταστήσετε την οθόνη του φορητού υπολογιστή αντί να προσπαθήσετε να διορθώσετε τον οπίσθιο φωτισμό. Αυτή η επισκευή είναι επικίνδυνη και απαιτεί τεχνογνωσία.

Εάν η οθόνη του φορητού υπολογιστή δεν είναι θαμπή αλλά δεν υπάρχει οθόνη στον φορητό υπολογιστή (αλλά υπάρχει στην εξωτερική οθόνη), ήρθε η ώρα να προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε την οθόνη του φορητού υπολογιστή. Οι περισσότερες επισκευές οθόνης laptop οφείλονται σε κατεστραμμένη οθόνη ή οπίσθιο φωτισμό. Ωστόσο, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε καταστάσεις όπου αρχίζουν να εμφανίζονται τυχαίες κουκκίδες στην οθόνη, εμφανίζονται κάθετες ή οριζόντιες γραμμές σε ολόκληρη την οθόνη, υπάρχει αυξανόμενος αποχρωματισμός μιας περιοχής και αναπτύσσεται ένα είδος λεκέ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειαστεί να συγκρίνετε την οθόνη του φορητού υπολογιστή με την εξωτερική οθόνη. Εάν η εξωτερική οθόνη δεν επιλύσει αυτά τα προβλήματα, θα πρέπει να αντικαταστήσετε την οθόνη του φορητού υπολογιστή.

Οι επισκευές οθόνης φορητών υπολογιστών είναι μια λεπτή λειτουργία. Ενώ μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, να έχετε κατά νου ότι θα έχετε να κάνετε με πολύ εύθραυστα εξαρτήματα και πλαστικά, μικρές βίδες, πιθανότητα περαιτέρω βλάβης της μονάδας και τελικά ακύρωση της εγγύησής σας. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε ένα επαγγελματικό κατάστημα για επισκευές οθόνης φορητών υπολογιστών καθώς η διαφορά κόστους συνήθως αξίζει την ησυχία και την εγγύηση για την επισκευή.

Σχολιάστε