Γιατί είναι τόσο σημαντικό το μαύρο περίγραμμα γύρω από την οθόνη του προβολέα;

Εάν αγοράζετε ή κατασκευάζετε μια οθόνη προβολέα, θα πρέπει να καταλάβετε ότι ένα σημαντικό στοιχείο οποιασδήποτε οθόνης προβολέα είναι ένα μαύρο περίγραμμα που περιβάλλει την οθόνη. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν κάτι τόσο μικρό, αυτό μπορεί να έχει δραματική επίδραση στην ποιότητα μιας εικόνας. Ειδικά αν προβάλλετε μια εικόνα υψηλής ευκρίνειας, καθώς οι περισσότεροι νεότεροι προβολείς υψηλής ευκρίνειας μπορούν να παρέχουν υψηλό επίπεδο φωτεινότητας.

Από τι υλικό πρέπει να είναι κατασκευασμένο το περίγραμμα;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναζητήσετε με ένα μαύρο περίγραμμα είναι ότι είναι κατασκευασμένο από ύφασμα που περιβάλλει την οθόνη, συνήθως από βελούδο, ειδικά αν δημιουργείτε μόνοι σας την οθόνη. Ορισμένα περιγράμματα είναι κατασκευασμένα από μέταλλο, το οποίο τείνει να είναι λεπτό και μπορεί να αντανακλούν το φως, ώστε να μην λαμβάνετε τα εφέ βελτίωσης εικόνας ενός ποιοτικού περιγράμματος. Υπάρχουν επίσης κάποιες ειδικές υφασμάτινες ταινίες που μπορούν να αγοραστούν για χρήση με βαμμένες οθόνες. Αν ψάχνετε για την καλύτερη δυνατή εικόνα, φροντίστε να ψάξετε για μαύρο ύφασμα σε όλα τα περιθώρια, σίγουρα εάν ζωγραφίζετε μια οθόνη προβολέα δεν θέλετε να ζωγραφίσετε απλώς σε ένα περίγραμμα, εκτός εάν είναι ειδικά κατασκευασμένο για αυτόν τον σκοπό ή μπορεί να καταλήγουν να φαίνονται χειρότερα από ό,τι χωρίς σύνορα.

Πώς ένα μαύρο περίγραμμα βελτιώνει την εικόνα;

Ένα από τα πράγματα που κάνει ένα μαύρο περίγραμμα είναι να αυξάνει τη φωτεινότητα μιας εικόνας. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαφορά στη φωτεινότητα μεταξύ της εικόνας και του περιγράμματος κάνει τον εγκέφαλο να αντιλαμβάνεται την εικόνα ως φωτεινότερη. Αυτό είναι ένα πολύ αισθητό αποτέλεσμα. Κάτι που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι, ενώ αυτό μπορεί να είναι μόνο μια αντιληπτή βελτίωση καθώς κάποιος που έχει δημιουργήσει μια οθόνη προβολέα, μπορώ να σας πω ότι η εικόνα που προβάλλεται χωρίς περίγραμμα μπορεί να φαίνεται πολύ πιο ξεφτισμένη. Αυτό πραγματικά δεν είναι κατάλληλο σε οποιοδήποτε είδος οικιακού κινηματογράφου.

Ένα άλλο πράγμα που κάνει ένα μαύρο περίγραμμα είναι να απορροφά το υπερβολικό φως στην άκρη μιας εικόνας. Αυτό κάνει τη συνολική εικόνα να φαίνεται πιο ομοιόμορφη και μπορεί να αντισταθμίσει τις ελαφρώς ατελείς ρυθμίσεις του προβολέα. Η άκρη μιας εικόνας προβολέα μπορεί να είναι πολύ αισθητή και ο τρόπος με τον οποίο το φως απορροφάται στην άκρη μιας εικόνας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη συνολική βύθιση στο home cinema. Έχοντας ένα σκούρο άκρο απορροφά αυτό το φως βελτιώνει τη βύθιση κάνοντας την άκρη λιγότερο αισθητή, αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο θέλετε να χρησιμοποιήσετε ύφασμα όπως το βελούδο για το περίγραμμα.

Σχολιάστε