Διαφορετικές μορφές DVD – Απλός οδηγός

Η κατανόηση διαφορετικών μορφών DVD είναι το κλειδί για την εγγραφή DVD στο σπίτι και τη διασφάλιση ότι το τελικό προϊόν θα αναπαράγεται στις συσκευές που θέλετε. Ενώ το DVD-video είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά για τον ορισμό μιας ταινίας, όπως η ενοικίαση της πιο πρόσφατης υπερπαραγωγής, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές δίσκων DVD που πρέπει να γίνουν κατανοητές και οι μονάδες που τις εγγράφουν για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτελέσματα κατά την εγγραφή DVD στο σπίτι.

Διαφορετικές μορφές DVD:

Όλα τα DVD μοιάζουν με CD αν και είναι αρκετά διαφορετικά καθώς περιέχουν περίπου 7 φορές περισσότερες πληροφορίες από τα CD που επιτρέπουν την εγγραφή μιας ολόκληρης ταινίας σε ένα DVD.

1. DVD-R και DVD+R. Αυτές είναι μορφές εγγραφής δίσκου βίντεο που επιτρέπουν μόνο μία εγγραφή, αφού εγγραφούν σε αυτές δεν μπορούν να υποστούν επεξεργασία, διαγραφή ή αλλαγή με οποιονδήποτε τρόπο, κλειδώνονται για μια ζωή. Αυτός ο τύπος δίσκου είναι συμβατός με όλες τις συσκευές αναπαραγωγής DVD, ακόμα και με παλαιότερες.

2. DVD+RW, DVD-RW και DVD-RAΜ. Αυτές οι μορφές DVD επιτρέπουν την επανεγγραφή. Μπορούν να καταγραφούν με πληροφορίες, να διαγραφούν και να εγγραφούν ξανά. Αυτοί οι τύποι δίσκων συνήθως παίζουν μόνο νεότερες συσκευές αναπαραγωγής DVD και όχι παλαιότερες συσκευές αναπαραγωγής. Βεβαιωθείτε ότι ελέγξτε τις προδιαγραφές της συσκευής αναπαραγωγής DVD για να δείτε ποιες μορφές είναι συμβατές.

Κύρια διαφορά μεταξύ των διαφορετικών μορφών DVD:

α) Τα DVD-R, DVD+R, DVD+RW και DVD-RW είναι κατασκευασμένα για εγγραφή ταινιών και βίντεο.

β) Οι δίσκοι DVD-RAM δημιουργήθηκαν για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων υπολογιστή και σκληρών δίσκων και όχι για εγγραφή DVD. Οι περισσότερες συσκευές αναπαραγωγής DVD δεν μπορούν να διαβάσουν ή να παίξουν δίσκους DVD-RAM.

Τα συν και τα πλην που συνδέονται με τις διαφορετικές μορφές DVD:

Τα σημάδια συν και μείον δεν σημαίνουν τίποτα πραγματικά. Πριν από χρόνια, όταν κατασκευάζονταν για πρώτη φορά τα DVD, δεν υπήρχαν βιομηχανικά πρότυπα και διαφορετικές εταιρείες κατασκεύαζαν διαφορετικές μορφές DVD ελπίζοντας ότι ο συγκεκριμένος τύπος DVD τους θα γινόταν ο κύριος χρησιμοποιούμενος.

Οι δίσκοι DVD-R και DVD-RW κατασκευάστηκαν από την Pioneer και τα δεδομένα εγγράφηκαν μόνο σε ένα στρώμα της επιφάνειας του DVD. Άλλες εταιρείες υποστήριζαν DVD+R και DVD+RW και σε αντίθεση με τους δίσκους «-», οι δίσκοι «+» είχαν δεδομένα αποθηκευμένα σε πολλαπλά στρώματα του δίσκου. Το σύμβολο συν και πλην δεν έχει σημασία σε ποια μορφή DVD χρησιμοποιείτε, είναι βασικά το ίδιο πράγμα.

Μονάδες δίσκου διαφορετικής μορφής DVD

Η μονάδα DVD είναι ένα στοιχείο ενός υπολογιστή που πραγματικά εγγράφει δεδομένα ή ταινίες στο δίσκο DVD. Οι διαφορετικοί τύποι μονάδων DVD βασικά αναλύονται στις ίδιες μορφές με τις διαφορετικές μορφές DVD. Υπάρχουν μονάδες DVD-RAM, μονάδες DVD-R κ.λπ. Είναι σημαντικό να ταιριάζουν οι διαφορετικές μορφές DVD με τις δυνατότητες εγγραφής των μονάδων DVD.

Όταν επιλέγετε μια μονάδα DVD, σκεφτείτε για ποιο σκοπό θα τη χρησιμοποιήσετε. Εάν πρόκειται κυρίως να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων υπολογιστή, τότε είναι καλύτερο να επιλέξετε μια συσκευή εγγραφής DVD-RAM, αλλά εάν εγγράφετε ταινίες, τότε θα πρέπει να επιλέξετε μία από τις μονάδες DVD. Σήμερα, πολλές μονάδες DVD είναι συμβατές με πολλές μορφές DVD και έτσι όσο περισσότερες επιλογές έχετε με τη μονάδα σας τόσο πιο ευέλικτη θα είναι.

Στο τέλος όλα πρέπει να ταιριάζουν. Βεβαιωθείτε ότι τα μέσα DVD, η μονάδα DVD και οι δυνατότητες της συσκευής αναπαραγωγής σας είναι συμβατές για την καλύτερη εμπειρία ψηφιακού βίντεο.

Εάν σκοπεύετε να εγγράψετε DVD στο σπίτι και να κατανοήσετε τις διαφορετικές μορφές DVD και να έχετε τη μονάδα DVD, τότε θα χρειαστεί να έχετε το κατάλληλο λογισμικό εγγραφής DVD, ανάλογα με το τι θέλετε να εγγράψετε. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λογισμικού εγγραφής ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Σχολιάστε