Διόρθωση του PlayStation 3 (επισκευή PS3 YLOD)

ο Playstation 3 (γνωστός και ως PS3) είναι μια από τις πιο ισχυρές και δημοφιλείς κονσόλες παιχνιδιών που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Δυστυχώς, η φήμη δεν έρχεται χωρίς μερικά ελαττώματα. Το PS3 σχεδιάστηκε για να είναι κομψό και όμορφο, αλλά φαίνεται ότι η ίδια προσοχή στη μηχανική δεν δόθηκε στις δυνατότητες ψύξης του Playstation 3. Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα με τις σύγχρονες κονσόλες παιχνιδιών όπως το Playstation 3 είναι η αδυναμία να παραμείνει ψύχραιμος. Μόλις υπερθερμανθεί, το Playstation 3 δεν θα ενεργοποιείται πλέον. Τα συμπτώματα αυτού του προβλήματος περιλαμβάνουν το «μπιπ» του συστήματος 3 φορές και ένα κίτρινο φως που αναβοσβήνει κοντά στο κουμπί ενεργοποίησης. Αυτό το τεύχος του PS3 αναφέρεται ιδιαίτερα ως το “Yellow Light of Death” ή YLOD. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ξαναζωντανέψει αυτό το ακριβό βάρος χαρτιού ειδικά εάν η εγγύησή σας δεν ισχύει πλέον.

Καλά νέα, υπάρχει μια επιδιόρθωση PS3! Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια διόρθωση για σχεδόν κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει το Playstation σας στο μέλλον. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε συγκεκριμένα το πρόβλημα YLOD του PS3 που μαστίζει έντονα πρώτη έως τρίτη γενιά Playstation 3s (γνωστά και ως μοντέλα Fat PS3).

Γιατί συμβαίνει το PS3 YLOD;

Ένας κύριος λόγος (99% των περιπτώσεων) για τον οποίο το Playstaion 3 σας θα παρουσιάσει YLOD είναι εάν είχε υπερθερμανθεί. Η υπερθέρμανση ενός PS3 θα έκανε τις σφαίρες συγκόλλησης κάτω από την CPU και την GPU του συστήματος να γίνουν εύθραυστες και να σπάσουν. Αυτό οφείλεται σε ένα ελάττωμα σχεδιασμού στο Playstation 3, επειδή η κονσόλα δεν μπορεί να αφαιρέσει τη θερμότητα που παράγει.

Do It Yourself: PS3 YLOD Fix

Απαιτούμενα εργαλεία-

1x Playstation 3 με YLOD

1 x βιομηχανικό θερμαντικό όπλο 1500W

1x μπουκάλι χωρίς καθαρή ροή

1x Ρολό κολλητικής ταινίας

1x κατσαβίδι T-proof

1x κατσαβίδι Phillips

1x Ανθεκτική στη θερμότητα επιφάνεια

1x πακέτο μπάλες βαμβακιού

1x μπουκάλι ασετόν και οινόπνευμα

1x Σωληνάριο θερμικής πάστας

Περίληψη Βημάτων-

1) Κλείστε το Playstation 3 και βεβαιωθείτε ότι όλα τα καλώδια τροφοδοσίας είναι αποσυνδεδεμένα (Πρώτα η ασφάλεια!).

2) Αφαιρέστε τη σφραγίδα εγγύησης που βρίσκεται πάνω από τη θήκη του σκληρού δίσκου. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το απαραβίαστο κατσαβίδι T αφαιρέστε τη βίδα που συγκρατεί το επάνω κάλυμμα στο PS3.

3) Χρησιμοποιώντας το κατσαβίδι Philips αφαιρέστε όλες τις βίδες που συγκρατούν το επάνω κέλυφος του PS3.

4) Αποσυναρμολογήστε προσεκτικά τα αφαιρούμενα μέρη (Τροφοδοτικό, μονάδα Blue-ray, μπλε οδοντωτή πλακέτα με ασύρματη κεραία, διακόπτη ισχύος χωρητικότητας και σκληρό δίσκο).]

5) Αφαιρέστε τις βίδες που συγκρατούν τη μητρική πλακέτα του PS3. Αφαιρέστε τον ανεμιστήρα και την ψύκτρα και το κάλυμμα της ψύκτρας που είναι συνδεδεμένα στη μητρική πλακέτα.

6) Χρησιμοποιώντας τις μπάλες βαμβακιού εμποτισμένες με ασετόν, καθαρίστε τη θερμική πάστα από τις επιφάνειες της CPU και της ψύκτρας.

7) Κολλήστε με ταινία τη μητρική πλακέτα σε μια ανθεκτική στη θερμότητα επιφάνεια, έτσι ώστε να κάθεται επίπεδη (παίξτε με μια γωνία της επιφάνειας για να βρείτε μια καλή θέση για τη μητρική πλακέτα). Εάν κολλήσετε τη μητρική πλακέτα του PS3, θα το αποτρέψετε από το να παραμορφωθεί κάτω από τη θερμότητα από το θερμικό πιστόλι.

8) Χρησιμοποιώντας τη χαμηλή ρύθμιση του πιστολιού θερμότητας, ζεστάνετε ολόκληρη τη μητρική πλακέτα (~3 λεπτά). Στη συνέχεια, εφαρμόστε τη ροή χωρίς καθαρισμό κάτω από τη CPU και την GPU ελεύθερα.

9) Χρησιμοποιήστε την υψηλή ρύθμιση του πιστολιού θερμότητας για να θερμάνετε την CPU και την GPU. Κρατήστε το πιστόλι θερμότητας περίπου 1-2″ μακριά από την επιφάνεια της μητρικής πλακέτας PS3, αλλά μετακινήστε το πιστόλι θερμότητας γύρω από τα τσιπ συνεχώς για να αποφύγετε ζημιά στο έγκαυμα (μείνετε για ~8-10 λεπτά).

10) Αφήστε τη μητρική πλακέτα να κρυώσει για 20-30 λεπτά.

11) Επανασυναρμολογήστε το Playstation 3 στην αρχική του κατάσταση (προσέξτε να επανατοποθετήσετε κάθε βίδα και να βιδώσετε στη σωστή θέση).

12) Συνδέστε ξανά το καλώδιο τροφοδοσίας και ενεργοποιήστε το PS3.

Εάν εκτελεστεί σωστά, το πρόβλημα με το Playstation 3 YLOD θα πρέπει να λυθεί. Αυτή η επιδιόρθωση PS3 θα πρέπει να διαρκέσει 1 έως 2 ώρες ανάλογα με τις δεξιότητές σας στα ηλεκτρονικά. Εάν χρειάζεστε μια ακόμη πιο λεπτομερή, βήμα-βήμα περιγραφή επισκευής με εικόνες και όλα, ανατρέξτε στο κάτω μέρος του άρθρου για έναν υπέροχο οδηγό που χρησιμοποιώ επίσης.

Συμβουλή

– Βεβαιωθείτε ότι το Playstation 3 σας βρίσκεται σε θέση όπου αερίζεται καλά.

– Προσπαθήστε να μην αφήνετε το PS3 σας ανοιχτό για μεγάλα χρονικά διαστήματα (ακόμη και σε αδράνεια).

– Μην τοποθετείτε το Playstation κοντά σε πηγές σκόνης (π.χ. χαλιά, δάπεδα, κρεβάτια κ.λπ.)

Σχολιάστε