Επεξεργαστής πολλαπλών εφέ Boss SE-50

Η Boss είναι κατασκευαστής ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων και αξεσουάρ με έδρα την Ιαπωνία. Η εταιρεία είναι υποδιαίρεση της Roland, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μουσικών οργάνων στον κόσμο. Με τα χρόνια, η Boss κυκλοφόρησε μια σειρά από δημοφιλή προϊόντα, που κυμαίνονται από πεντάλ παραμόρφωσης κιθάρας έως μηχανές τυμπάνων και δειγματολήπτες. Ένα από τα πιο ανθεκτικά προϊόντα της, το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα, παρόλο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από δύο δεκαετίες, είναι ο επεξεργαστής πολλαπλών εφέ SE-50.

Ο SE-50 ήταν ο πρώτος επεξεργαστής πολλαπλών εφέ μισού rack που δημιουργήθηκε από την Boss και σχεδιάστηκε ειδικά με γνώμονα τους κιθαρίστες. Η μονάδα εφέ είναι εξοπλισμένη με μια σειρά εφέ χαρακτηριστικών τέτοιων μονάδων, όπως παραμόρφωση, ρεφρέν και φλάντζερ. Ασυνήθιστο, ωστόσο, είναι η συμπερίληψη ενός ψηφιακού κωδικοποιητή φωνής 7 ζωνών. Συνολικά η μονάδα προσφέρει 28 προκαθορισμένους αλγόριθμους, εννέα από τους οποίους είναι εφέ μόνο αντήχησης.

Αν και το Boss SE-50 σχεδιάστηκε αρχικά ως επεξεργαστής κιθάρας πολλαπλών εφέ, τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ πολλών σκληρών συγκροτημάτων EBM. Αυτοί οι μουσικοί χρησιμοποιούν το εφέ αλλαγής τόνου της μονάδας για να επεξεργάζονται φωνητικά τόσο ζωντανά όσο και σε ηχογραφήσεις. Το pitch shifter του SE-50 (patch 112), προσφέρει τέσσερις ζώνες συχνοτήτων, καθεμία από τις οποίες μπορεί να αποσυντονιστεί ανεξάρτητα. Αυτό το εφέ, και κατ’ επέκταση το ίδιο το SE-50, έχει φτάσει να καθορίσει τα επεξεργασμένα φωνητικά μιας σειράς σύγχρονων ηλεκτροβιομηχανικών συγκροτημάτων. Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν την προώθηση των δύο κορυφαίων ζωνών συχνοτήτων σε ένα έως δύο ημιτόνια, ενώ ταυτόχρονα αποσυντονίζονται οι χαμηλότερες ζώνες κατά παρόμοιο ποσοστό. Στη συνέχεια συνδυάζεται με φωνητικά στυλ παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες μορφές ακραίου μέταλ, όπως κραυγές και γρυλίσματα υψηλού ή χαμηλού τόνου.

Οι χρήστες θα πρέπει να σημειώσουν ότι το SE-50 αποθηκεύει προεπιλογές χρησιμοποιώντας μια εσωτερική μπαταρία, παρόμοια με εκείνα που βρίσκονται σε ρολόγια και άλλα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, η οποία έχει διάρκεια ζωής μικρότερη από πέντε χρόνια. Όταν αυτό το τροφοδοτικό αποτύχει, κάτι που είναι αναμενόμενο λόγω της ηλικίας του SE-50, όλες οι καθορισμένες από τον χρήστη παράμετροι θα επανέλθουν στις εργοστασιακές προεπιλογές. Η αντικατάσταση της μπαταρίας θα αποκαταστήσει την ικανότητα του SE-50 να αποθηκεύει προεπιλογές χρήστη, αν και οι ρυθμίσεις που δεν ήταν αποθηκευμένες σε εξωτερικό εφεδρικό σύστημα ενδέχεται να μην είναι ανακτήσιμες.

Παρά τις ελλείψεις της μονάδας, το γεγονός ότι είναι ευρέως διαθέσιμο σε τιμές μικρότερες από $100 έχει εξασφαλίσει την ευρεία χρήση της μεταξύ των διαφόρων κιθαριστών και ηλεκτρονικών μουσικών. Οι μπάντες που έχουν χρησιμοποιήσει το SE-50 περιλαμβάνουν τους Nine Inch Nails, Duran Duran, Kraftwerk,:wumpscut:, Information Society, Suicide Commando, Die Krupps, Grendel και Tactical Sekt.

Σχολιάστε