Η ποικιλία είναι το μπαχαρικό της ζωής, ακόμα και στους υπολογιστές

– Ο αριθμός των προγραμμάτων λογισμικού που μπορούν να εγκατασταθούν σε διάφορα λειτουργικά συστήματα έχει αυξηθεί αστρονομικά. Στο παρελθόν, οι χρήστες υπολογιστών Apple περιορίζονταν σε μια χούφτα προγράμματα που ήταν διαθέσιμα για αυτήν την πλατφόρμα, περιορίζοντας το μερίδιο αγοράς για τους χρήστες της Apple.

– Τα προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο περιορίστηκαν σε έναν ή δύο ανταγωνιστές, αλλά υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές για αυτήν την αγορά τώρα, συμπεριλαμβανομένων των Internet Explorer, Mozilla Firefox και Chrome.

– Οι σουίτες του Office κάποτε περιορίζονταν στο Microsoft Office και στο WordPerfect, με το WordPerfect να γίνεται όλο και μικρότερο μερίδιο αγοράς. Με την κωδικοποίηση ανοιχτού κώδικα, εμφανίζονται και άλλες επιλογές, όπως τα Έγγραφα Google, Zoho και οι πιο αξιοσημείωτες είναι το OpenOffice, ένα εντελώς δωρεάν πακέτο που ανταγωνίζεται το Microsoft Office. Το 20% των χρηστών του OpenOffice χρησιμοποιούν τώρα αυτήν τη σουίτα για εργασιακούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κρατικών γραφείων.

Ποικιλία στο λογισμικό

Κάποτε, η πλειοψηφία των υπολογιστών γινόταν σε λογισμικό που βασίζεται σε Windows, σχεδόν αποκλειστικά σε προϊόντα της Microsoft. Μια μικρή ομάδα, κυρίως χρήστες με ένταση γραφικών, χρησιμοποίησε προϊόντα της Apple και μια ακόμη μικρότερη ομάδα, κυρίως επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, χρησιμοποίησε το Unix για τις υπολογιστικές τους ανάγκες. Με τη δημοτικότητα της κωδικοποίησης ανοιχτού κώδικα να αυξάνεται, το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα προϊόντα της Apple και τον αυξανόμενο πληθυσμό που ενδιαφέρεται για το Linux, το εκκρεμές κινείται προς μια ποικιλία τόσο για τα λειτουργικά συστήματα όσο και για τις εφαρμογές λογισμικού που τα συνοδεύουν.

  • Ο αριθμός των προγραμμάτων λογισμικού που μπορούν να εγκατασταθούν σε διάφορα λειτουργικά συστήματα έχει αυξηθεί αστρονομικά. Στο παρελθόν, οι χρήστες υπολογιστών Apple περιορίζονταν σε μια χούφτα προγράμματα που ήταν διαθέσιμα για αυτήν την πλατφόρμα, περιορίζοντας το μερίδιο αγοράς για τους χρήστες της Apple.
  • Τα προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο περιορίστηκαν σε έναν ή δύο ανταγωνιστές, αλλά υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές για αυτήν την αγορά τώρα, συμπεριλαμβανομένων των Internet Explorer, Mozilla Firefox και Chrome.
  • Οι σουίτες του Office κάποτε περιορίζονταν στο Microsoft Office και στο WordPerfect, με το WordPerfect να γίνεται όλο και μικρότερο μερίδιο αγοράς. Με την κωδικοποίηση ανοιχτού κώδικα, εμφανίζονται και άλλες επιλογές, όπως τα Έγγραφα Google, Zoho και οι πιο αξιοσημείωτες είναι το OpenOffice, ένα εντελώς δωρεάν πακέτο που ανταγωνίζεται το Microsoft Office. Το 20% των χρηστών του OpenOffice χρησιμοποιούν τώρα αυτήν τη σουίτα για εργασιακούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κρατικών γραφείων.

Ποικιλία σε Υλικό

Οι υπολογιστές είχαν παρόμοιες ταλαντεύσεις εκκρεμούς στη δημοτικότητα του υλικού τους, κυρίως στους επεξεργαστές. Κάποτε, όλοι οι υπολογιστές της Microsoft βασίζονταν σε επεξεργαστές Intel και οι υπολογιστές Apple, που αποτελούσαν πολύ μικρότερο μερίδιο της αγοράς, χρησιμοποιούσαν επεξεργαστές Motorola. Η AMD άρχισε να ανταγωνίζεται την Intel για την αγορά υπολογιστών Microsoft, κάνοντας σημαντικές εισβολές κατά τη διάρκεια του σκληρού ανταγωνισμού της. Πριν από μερικά χρόνια, μια άλλη στροφή έγινε όταν η Motorola εγκαταλείφθηκε από την Apple υπέρ του επεξεργαστή Intel.

Ο ανταγωνισμός και η ποικιλία στο υλικό υπολογιστών δεν περιορίζεται στους επεξεργαστές, αλλά οι επεξεργαστές είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού του ανταγωνισμού, δείχνοντας την ταλάντευση στην αγορά και οδηγώντας ένα μέρος της τεχνολογικής προόδου.

Γιατί το Variety είναι υγιεινό;

Με ποικιλία σε υλικό και λογισμικό υπολογιστών, έρχεται ανάπτυξη και νέες ιδέες στην αγορά. Πριν από λίγο καιρό, οι υπολογιστές λειτουργούσαν για περιορισμένους σκοπούς και περιορισμένο χρονικό πλαίσιο. Καθώς κυκλοφόρησαν τα νεότερα μοντέλα, το μικρό μέρος του διαθέσιμου λογισμικού θα εξυπηρετούσε τα νέα μηχανήματα και γινόταν πιο δύσκολο να υποστηριχθούν παλαιότερα μηχανήματα. Τώρα που υπάρχουν τόσοι πολλοί υπολογιστές σε χρήση, οι εταιρείες λογισμικού δεν καλύπτουν πλέον αποκλειστικά τα πιο πρόσφατα και καλύτερα, αλλά την ευρύτερη δυνατή γκάμα μηχανών. Με τη σειρά τους, αυτές οι τάσεις άνοιξαν την αγορά μεταπώλησης, μεταχειρισμένων και χονδρικών υπολογιστών και ανταλλακτικών υπολογιστών.

Σχολιάστε