Η σημασία του μεγέθους πλέγματος για την μεταξοτυπία

Εάν έχετε διαβάσει κάτι σχετικά με την μεταξοτυπία, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι αναφέρονται στις οθόνες τους με μέγεθος πλέγματος. Το μέγεθος πλέγματος αναφέρεται στον αριθμό των νημάτων ανά ίντσα που έχει το ύφασμα που αποτελεί την οθόνη. Μια οθόνη μεταξοτυπίας είναι ουσιαστικά μικρά κορδόνια από νάιλον υφασμάτινα πλεγμένα οριζόντια και κάθετα σε ένα ξύλινο ή μεταλλικό πλαίσιο. Όσο μικρότερο είναι το μέγεθος του πλέγματος, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι τρύπες στο ύφασμα. Αυτές οι τρύπες είναι από τις οποίες θα περάσει το μελάνι σας για να μπει στο πουκάμισό σας. Μπορείτε να δείτε ότι αυτά τα κενά θα μοιάζουν πολύ με pixel σε μια ψηφιακή εικόνα. Η χρήση υψηλότερου και χαμηλότερου αριθμού ματιών έχει διαφορετική χρήση. Έχουν επίσης τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Σκοποί υψηλότερων μετρήσεων πλέγματος

Ένας υψηλότερος αριθμός ματιών θα παρέχει υψηλότερο επίπεδο λεπτομέρειας. Οι μικρότερες τρύπες και κλωστές που είναι πιο κοντά μεταξύ τους θα μπορούν να συγκρατούν περισσότερο γαλάκτωμα και να ελέγχουν καλύτερα την ποσότητα μελανιού που περνάει. Θα μπορείτε να δημιουργήσετε εικόνες σε μικρότερα “νησιά” (μέρη όπου το γαλάκτωμα είναι μόνο του, δεν συνδέεται με άλλο κομμάτι των έργων τέχνης αρνητική εικόνα.) Η υψηλή λεπτομέρεια το καθιστά κατάλληλο για λείες επιφάνειες όπως γυαλί, κεραμικό, μέταλλο , σκυρόδεμα και ξύλο.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης υψηλότερων μεγεθών πλέγματος είναι ότι θα χρειαστεί λιγότερη βαφή για να προβάλετε την εικόνα σας στην επιφάνεια. Θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έως και 30% λιγότερο μελάνι. Επίσης, οι εκτυπωτές χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να μειώσουν την παρουσία μελανιού στο πουκάμισο. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι στα μπλουζάκια με στάμπα τα σημεία που έχουν εμποτιστεί είναι άκαμπτα ή τραγανά. Η χρήση λιγότερου μελανιού θα κάνει την εικόνα σαν να μην υπάρχει τίποτα εκεί, το ύφασμα θα είναι ομοιόμορφο.

Μειονέκτημα των υψηλότερων μετρήσεων πλέγματος

Το κύριο μειονέκτημα της χρήσης πιο πυκνών οθονών είναι ότι δεν είναι συμβατά όλα τα μελάνια. Η χρήση ορισμένων χρωμάτων θα φράξει την οθόνη και δεν θα μπορείτε να την επαναφέρετε. Όταν επιλέγετε μελάνι για χρήση για ένα έργο, φροντίστε να διαβάσετε την ετικέτα για πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητά του με συγκεκριμένα μεγέθη ματιών.

Τα φύλλα γαλακτώματος φωτογραφιών είναι σελίδες μεταξοτυπίας που είναι διχτυωτές οθόνες προεπικαλυμμένες με φωτοευαίσθητο τζελ. Μπαίνουν σε μέγεθος. Το πλέγμα 110 είναι ο χαμηλός αριθμός νημάτων και είναι κατάλληλο για ύφασμα ή άλλο πορώδες υλικό. Ο αριθμός των 200 νημάτων είναι καλύτερος για γυάλινες και άλλες λείες επιφάνειες.

Σχολιάστε