Η Intel λανσάρει τη νέα μικροαρχιτεκτονική Boradwell των επεξεργαστών Intel Core 5ης γενιάς

Στις 5 Ιανουαρίου 2015 η Intel παρουσίασε την επόμενη 5η γενιά επεξεργαστών Intel Core με την κωδική ονομασία Broadwell microarchitecture. Η μικροαρχιτεκτονική του Broadwell δεν είναι μια νέα αρχιτεκτονική, αλλά είναι μια συρρίκνωση της προηγούμενης μικροαρχιτεκτονικής Haswell. Η μικροαρχιτεκτονική Haswell βασίστηκε σε μια διαδικασία 22 νανομέτρων, ενώ η νέα μικροαρχιτεκτονική Broadwell βασίζεται σε μια διαδικασία 14 nm.

Από την 5η γενιά επεξεργαστών Intel, θα υπάρχουν 10 νέοι επεξεργαστές διπλού πυρήνα με TDP 15W και 4 νέοι επεξεργαστές διπλού πυρήνα με νέο Iris Graphics 6100 και TDP 28W.

Η Intel έχει κάνει αρκετές προόδους στο πυρίτιο και κυρίως έχει ενισχύσει το γραφικό της στοιχείο. Λόγω αυτών των βελτιώσεων, η Intel ισχυρίζεται έως και 22% καλύτερα γραφικά 3D, έως και 50% ταχύτερη συμπίεση βίντεο, έως και 4% καλύτερη παραγωγικότητα και έως και 1,5 ώρα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη μικρότερη διαδικασία των 14 nm επιτρέπουν 35% περισσότερα τρανζίστορ σε 37% μικρότερο μέγεθος καλουπιού.

Αυτός ο επεξεργαστής πυρήνα 5ης γενιάς δεν είναι μια απλή συρρίκνωση και φέρνει βελτιώσεις υλικού όπως το Έξυπνο στραγγαλισμό I/O PCH και ένα Dynamic Power and Thermal Framework που βελτιώνει την απόδοση ισχύος του chipset. Θα διαθέτει επίσης έξι θύρες θυρών PCI-E Gen2 για περαιτέρω επέκταση IO, όπως περισσότερες θύρες USB 3.0. Αυτοί οι επεξεργαστές νέας γενιάς θα διαθέτουν επίσης επεξεργαστή ψηφιακού σήματος on-die (DSP) που θα επεξεργάζεται τον ήχο σε ψηφιακό επίπεδο και θα βελτιώσει την απόδοση ισχύος και θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας επεξεργασίας ήχου.

Ο νέος επεξεργαστής Core 5ης γενιάς θα παρουσιάσει τώρα έναν ασύρματο προσαρμογέα 802.11ac7265 2ης γενιάς με έως και 15% καλύτερη απόδοση αιχμής, βελτιωμένη αξιοπιστία σύνδεσης για καλύτερη εμβέλεια και χαμηλή κατανάλωση ρεύματος σε αδράνεια και ενεργή. Θα διαθέτει επίσης ένα νέο Intel WiDi 5.1 με ανάλυση οθόνης έως και 4K UltraHD.

Οι νέοι επεξεργαστές γραφικών που ονομάζονται HD 5500, 6000 και Iris 6100 θα υποστηρίζουν DirectX 11.2 και θα είναι έτοιμοι για DirectX 12 και θα υποστηρίζουν επίσης υποστήριξη OpenGL 4.3, OpenCL 2.0, ακόμη και 4K UltraHD μέσω ασύρματης σύνδεσης και νέο αποκωδικοποιητή πολυμέσων για VP8, VP9, και HEVC. Αυτή η νέα αρχιτεκτονική θα υποστηρίζει επίσης την τεχνολογία Intel RealSense. Οι συσκευές Intel RealSense μπορούν να δουν σε 3D, τα αντικείμενα μπορούν να διαχωριστούν από το φόντο σε πραγματικό χρόνο και μπορούν να αποτυπώσουν το σχήμα και το βάθος των αντικειμένων.

Τώρα οι επεξεργαστές της Intel θα υποστηρίζουν Voice Assistant, όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωνή για υπαγόρευση, να κάνετε αναζήτηση στον Ιστό, να ελέγχετε υπολογιστή, να αναπαράγετε αρχεία πολυμέσων, να ενσωματώνετε εφαρμογές όπως το iTunes, το Spotify, το Facebook, προγράμματα περιήγησης κ.λπ. Έτσι τώρα μπορείτε να μιλήσετε στον υπολογιστή σας και να δώσετε φωνητικές εντολές.

Με την κυκλοφορία της νέας μικροαρχιτεκτονικής Broadwell των επεξεργαστών Intel Core 5ης γενιάς, η Intel προσφέρει ταχύτερη απόδοση, καλύτερη κατανάλωση ενέργειας και διάρκεια ζωής μπαταρίας, ενισχυμένα γραφικά και νέες δυνατότητες.

Σχολιάστε