Κριτική φορητού υπολογιστή Asus N10 Mini

Σήμερα τα περισσότερα netbook είναι τα ίδια στη βασική τους εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του 1 GB μνήμης RAM και των Windows XP. Οι μόνες αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των διαμορφώσεων netbook είναι οι μονάδες δίσκου – η μονάδα στερεάς κατάστασης και η μονάδα περιστροφής μεγάλης χωρητικότητας και η διάταξη του πληκτρολογίου. Τα μεγέθη οθόνης γίνονται ακόμη πιο τυποποιημένα στις 9-10 ίντσες. Φαίνεται ότι το μόνο που σπάει το καλούπι της τεχνολογίας αυτές τις μέρες είναι το Asus N10. Μπορεί να πληρώσετε λίγο περισσότερο, αλλά το Asus N10 είναι μοναδικό μεταξύ των netbook, ιδιαίτερα για τα ξεχωριστά γραφικά με δυνατότητα μεταγωγής και τις επιπλέον θύρες.

Αυτό είναι ένα σύστημα 10,2 ιντσών από την εταιρεία που ξεκίνησε την τρέλα του netbook με τον υπολογιστή Eee. Το Asus N10 διαθέτει τη γνωστή CPU, RAM και λειτουργικό σύστημα. Η μεγαλύτερη διαφορά στο Asus N10 είναι η προστιθέμενη κάρτα γραφικών Nvidia GeForce 9300. Αυτά είναι τα πρώτα γραφικά που προσφέρονται σε netbook και είναι δυνατή η εναλλαγή μεταξύ των γραφικών GeForce και των ενσωματωμένων γραφικών Intel.

Τα netbook χρησιμοποιούνται κυρίως για βασικές εργασίες, σερφάρισμα στο διαδίκτυο και αποστολή email. Ωστόσο, το Asus N10 είναι ένα εξαιρετικό στιβαρό αξεσουάρ ταξιδιού, αν σας αρέσουν τα περιστασιακά παιχνίδια ή αν είστε εθισμένος στα παιχνίδια υπολογιστή που μπορεί να ζήσει με περιορισμένη ανάλυση οθόνης και CPU χαμηλότερης ισχύος.

Υπάρχουν μερικές διαφορετικές διαμορφώσεις διαθέσιμες στην Αυστραλία του N10. Το N10JC-HV006 κοστίζει περίπου 1.099 AU$ μαζί με XP Home, σκληρό δίσκο 160 GB, 1 GB RAM, τσάντα και ποντίκι. Το N10J-HV024C τρέχει περίπου 1.199 $ με Windows Vista Home Premium, σκληρό δίσκο 250 GB, μνήμη RAM 2 GB χωρίς αξεσουάρ. Το N10J-HV009G τρέχει περίπου 300 AU$ περισσότερο, αλλά η μόνη διαφορά μεταξύ αυτού και του μοντέλου N10J-HV024C είναι μια τσάντα και ένα ποντίκι. Εάν δεν χρειάζεστε την επιπλέον τσάντα και το ποντίκι, ο Harvey Norman έχει ένα αποκλειστικό μοντέλο που πωλείται για 999 AU$.

Το N10 διαθέτει πληκτρολόγιο με μεγάλα επίπεδα πλήκτρα για μέγιστη περιοχή πληκτρολόγησης. Δεν είναι τόσο καλό όσο το πληκτρολόγιο HP Mini 1000, το οποίο είναι εξαιρετικό, αλλά πολύ καλύτερο από αυτά τα netbook με τα μικροσκοπικά πλήκτρα. Το πληκτρολόγιο του Asus N10 διόρθωσε επίσης το δεξί πλήκτρο shift, το οποίο ήταν πρόβλημα με το μοντέλο Asus S101. Η οθόνη είναι επίσης λίγο μεγαλύτερη από τις δέκα ίντσες (10,2) και διαθέτει οθόνη ευρείας οθόνης LCD που επιτρέπει περισσότερο χώρο εργασίας και εγγενή ανάλυση 1.024×600. Αν και αυτό είναι αναγνώσιμο, τα περισσότερα έγγραφα και ιστοσελίδες απαιτούν από τον αναγνώστη να κάνει κύλιση για να προβάλει το έγγραφο. Αυτή είναι επίσης μια κάπως άβολη ανάλυση για παιχνίδια και περιεχόμενο βίντεο.

Περιλαμβάνεται HDMI και υποδοχή ExpressCard και αυτά φαίνεται να εκτιμώνται από τους χρήστες και το N10 είναι ένα από τα μοναδικά netbook που έχουμε δει που τα προσφέρει.

Το μεγάλο έξτρα στο N10 είναι η Nvidia GeForce – 9300M GS GPU. Όταν η GPU είναι ενεργοποιημένη, μια εφαρμογή λογισμικού, η οποία περιλαμβάνεται, σας επιτρέπει να μεταβείτε σε διαφορετικές λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με το πότε θα απενεργοποιηθούν η οθόνη και οι σκληροί δίσκοι. Όταν βρίσκεστε μακριά από πρίζα AC ή θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, υπάρχει ένας διακόπτης στην αριστερή πλευρά που απενεργοποιεί το GeForce 9300. (Θα χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση για να κάνετε αυτήν την αλλαγή.)

Το N10 απέδωσε με παρόμοιο τρόπο με άλλα netbook που λειτουργούν με Atom σε δοκιμές αναφοράς. Η παρακολούθηση αρχείων περιεχομένου βίντεο HD ήταν επίπονη στην Atom CPU και είχε ανομοιόμορφη αναπαραγωγή ακόμα και με τα γραφικά ενεργοποιημένα. Ωστόσο, δεν υπήρχε πρόβλημα με τα αρχεία βίντεο τυπικής ευκρίνειας. Ήταν δυνατή η εργασία με εικόνες στο Photoshop χωρίς επιβράδυνση του συστήματος. Ωστόσο, η ανάλυση της οθόνης ήταν πολύ χαμηλή για να εκτελεστεί σωστά μια δοκιμή Photoshop.

Η απόδοση του παιχνιδιού πρέπει να αντιμετωπίζεται ρεαλιστικά. Δεν μπορείτε να περιμένετε πολλά από μια Atom CPU και 1 GB RAM, ωστόσο με το Asus N10, το Unreal Tournament III ήταν μια αρκετά καλή εμπειρία και σίγουρα μπορούσε να παίξει αφού μειώσαμε την ανάλυση στα 800×600 για να έχουμε 29 καρέ ανά δευτερόλεπτο και κρατήσαμε τις λεπτομέρειες. επίπεδο στο μεσαίο.

Τα netbook της Asus είναι γνωστά για την εξαιρετική διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους. (Χρειάζεται μεγάλες μπαταρίες έξι κυψελών). Σε μια δοκιμή αναπαραγωγής βίντεο, διήρκεσε 3 ώρες.17 λεπτά – καλύτερα από άλλα netbook.

Σύνοψη της κριτικής: Συνολική βαθμολογία – 8.

Θετικά

o Τα τσιπ γραφικών είναι εναλλάξιμα, αποκλειστικά και ενσωματωμένα

o Καλό πληκτρολόγιο

o Εκτεταμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας

o Χρήσιμες προσθήκες, συμπεριλαμβανομένης της θύρας HDMI και της υποδοχής ExpressCard

Αρνητικά

o Οι πραγματικοί παίκτες χρειάζονται υψηλότερη ανάλυση οθόνης

o Δεν είναι ιδανικό για εφαρμογές/παιχνίδια με βαριά γραφικά λόγω της χαμηλής ισχύος CPU Intel Atom

Σχολιάστε