Μεταξοτυπία: Τύποι, Ανάπτυξη Μεταξοτυπίας και Διαδικασία Εκτύπωσης

Η μεταξοτυπία είναι ένας τρόπος εκτύπωσης εικόνων πιέζοντας μελάνι ή πάστα εκτύπωσης με τη βοήθεια μάκτρου μέσω ενός ειδικά προετοιμασμένου μπλοκ οθόνης για να καταχωρήσετε μια εκτύπωση σε ένα υπόστρωμα όπως ύφασμα, χαρτί, δέρμα, μπλουζάκι κ.λπ. Αναφέρεται επίσης ως Σειρογραφία ή Μιτογραφία. Αυτή η τεχνική εκτύπωσης χρησιμοποιείται ευρέως από αρκετούς καλλιτέχνες και τα περισσότερα τυπογραφεία για την εκτέλεση των έργων τους γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκτύπωση σχεδόν σε όλες τις επιφάνειες όπως χαρτιά, πλαστικά, πανιά, δέρμα, γυαλί, ξύλο, καουτσούκ κ.λπ.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι οθονών που χρησιμοποιούνται για μεταξοτυπία. Οι προσωρινές οθόνες διαρκούν για μικρότερο χρονικό διάστημα. Είναι κατάλληλα για την καταχώρηση μεμονωμένων ή περιορισμένων εκτυπώσεων σε ρούχα και χαρτιά. Είναι πολύ εύκολο να προετοιμαστούν και δεν απαιτούν πολλά χρήματα ή κόπο. Παραδείγματα χρονικών οθονών είναι οι χάρτινες οθόνες με στένσιλ και οι οθόνες από κερί.

Ωστόσο, οι μόνιμες οθόνες έχουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και εάν τις φροντίσετε σωστά, μπορούν να διαρκέσουν για πάντα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκτύπωση πολλαπλών, εκατοντάδων ακόμη και χιλιάδων εκτυπώσεων. Η προετοιμασία τους σε σύγκριση με τις χρονικές οθόνες απαιτεί σημαντική προσπάθεια και χρήματα. Παραδείγματα μόνιμων οθονών περιλαμβάνουν φωτογραφικές οθόνες, οθόνες από λάκα και οθόνες από σέλακ.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ανάπτυξης οθονών για εκτύπωση. Μερικά από αυτά έχουν αναφερθεί λεπτομερώς στη συζήτηση παρακάτω.

1. Προετοιμασία οθόνης με στένσιλ χαρτιού- Αυτή η οθόνη με στένσιλ χαρτιού μοιάζει πολύ με την προετοιμασία στένσιλ, αν και πρόκειται για προέκτασή της. Περιλαμβάνει τη μεταφορά του τελικού σχεδίου στο χαρτί που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, ενώ κόβονται οι θετικές περιοχές (η εικόνα που πρόκειται να εκτυπωθεί) του χαρτιού. Το προετοιμασμένο στένσιλ στη συνέχεια προσαρτάται στο τεντωμένο μπλοκ οθόνης με τη βοήθεια μιας ταινίας κάλυψης. Αρκετά περιθώρια απομένουν για να χρησιμεύσουν ως δεξαμενές μελανιού. Η οθόνη είναι έτοιμη για εκτύπωση.

2. Προετοιμασία οθόνης από κερί κεριού/Πετάθεση Shellac/Προετοιμασία οθόνης με λάκα- Οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες σε αυτές τις μεθόδους προετοιμασίας οθόνης είναι οι ίδιες. Η μόνη διαφορά είναι το υλικό που χρησιμοποιείται για την επίστρωση των αρνητικών περιοχών της οθόνης που μπορεί να είναι είτε λιωμένο κερί, λάκα ή λάκα. Το τελειωμένο σχέδιο μεταφέρεται στο τεντωμένο μπλοκ οθόνης. Με τη βοήθεια μιας βούρτσας, εφαρμόστε το λιωμένο κερί ή την αραιωμένη σέλακ ή λάκα για να μπλοκάρετε τις αρνητικές περιοχές του σχεδίου. Δοκιμή οθόνης για τρύπες καρφίτσας κάνοντας δοκιμαστική εκτύπωση. Μπλοκάρετε τις τρύπες καρφίτσας εάν υπάρχουν. Η προετοιμασμένη οθόνη είναι έτοιμη για εκτύπωση. Οι λακαρισμένες σίτες είναι πολύ ανθεκτικές και πιο οικονομικές σε ποιότητα και ποσότητα. Είναι πολύ καλά για απλά, τολμηρά σχέδια.

3. Προετοιμασία φωτογραφικής οθόνης- Η προετοιμασία φωτογραφικής οθόνης περιλαμβάνει τη χρήση φωτός για την ανάπτυξη ή την ανάδειξη σχεδίων στην οθόνη. Οι πηγές φωτός μπορεί να είναι φυσικές ή τεχνητές. Επομένως, υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι κατασκευής φωτογραφικών οθονών, δηλαδή η χρήση της ηλιακής ενέργειας (ήλιος) κατά τη διάρκεια της ημέρας και η χρήση των ισχυρών λαμπτήρων φθορισμού στο πλαίσιο έκθεσης ή λήψης. Με όλους αυτούς τους δύο τρόπους, οι οθόνες πρέπει να επικαλυφθούν στο σκοτεινό θάλαμο με διάλυμα φωτογαλακτώματος αναμεμειγμένο με ευαισθητοποιητή. Η οθόνη τοποθετείται στο σκοτεινό δωμάτιο για να στεγνώσει.

Στη μέθοδο της ηλιακής ενέργειας, το εσωτερικό ή το κοίλο μέρος της επικαλυμμένης οθόνης γεμίζεται με ένα σακί λεπτής άμμου σε μια επίπεδη ξύλινη σανίδα και αναποδογυρίζεται. Το θετικό μέρος του χαρτιού (όπου υπάρχουν τα σχέδια) τοποθετείται στο μπροστινό μέρος της οθόνης και καλύπτεται με ένα κομμάτι ύφασμα. Το όλο πράγμα εκτίθεται στην ηλιακή ενέργεια (ήλιος) για μερικά λεπτά. Η διάρκεια εξαρτάται από την ένταση του ήλιου. Στη συνέχεια, η οθόνη αφαιρείται και πλένεται με τρεχούμενο νερό. Οι περιοχές σχεδιασμού θα παραμείνουν ανοιχτές με τις αρνητικές περιοχές αποκλεισμένες.

Κατά τη χρήση του κουτιού ανάπτυξης ή λήψης στο σκοτεινό δωμάτιο, αφού η οθόνη επικαλυφθεί με το διάλυμα φωτογαλακτώματος και ευαισθητοποιητή, αφήνεται να στεγνώσει. Στη συνέχεια, το σχέδιο τοποθετείται με την όψη προς τα πάνω στο τζάμι του σκοπευτηρίου. Το μπροστινό μέρος της αποξηραμένης επικαλυμμένης οθόνης τοποθετείται στο σχέδιο με το εσωτερικό ή το κοίλο μέρος προς τα πάνω. Ένας σάκος γεμάτος με λεπτή άμμο ή βαριά ρούχα με πέτρες τοποθετούνται στο κοίλο μέρος της οθόνης μόνο για να διασφαλιστεί η σταθερή επαφή μεταξύ της γυάλινης πλάκας, του χαρτιού με το σχέδιο και της οθόνης. Τα φώτα στο shooting box είναι αναμμένα για περίπου πέντε λεπτά. Η διάρκεια μπορεί να είναι περισσότερο ή μικρότερη ανάλογα με τον αριθμό και τα watt των λαμπτήρων φθορισμού στο shooting box. Η οθόνη αφαιρείται και πλένεται με τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, στεγνώνει και είναι έτοιμο για εκτύπωση.

Τα παρακάτω βήματα ακολουθούνται κατά την εκτύπωση με προετοιμασμένες οθόνες.

1. Ετοιμάστε τον πίνακα εκτύπωσης.

2. Τοποθετήστε το υπόστρωμα (t-shirt, hanky κ.λπ.) στο τραπέζι εκτύπωσης.

3. Τοποθετήστε την οθόνη (η κούφια πλευρά προς τα πάνω) στο υπόστρωμα.

4. Φέρτε λίγη κόλλα εκτύπωσης στην περιοχή χωρίς εικόνα (δεξαμενή μελανιού).

5. Σχεδιάστε πάστα έλξης στην περιοχή της εικόνας της οθόνης με το μάκτρο κεκλιμένο σε λογική γωνία για να καταχωρήσετε μια εκτύπωση.

6. Περάστε πάνω από την εκτύπωση εάν απαιτείται βαθύτερη εκτύπωση.

7. Αφαιρέστε απαλά, πλύνετε και στεγνώστε την οθόνη για μελλοντική χρήση.

8. Αφήστε την εκτύπωση να στεγνώσει και το σχέδιο σιδερώματος να διορθωθεί.

Υπάρχουν ορισμένες σημαντικές συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την εκτύπωση. Αυτά είναι:

-Σωστή τοποθέτηση οθονών- Ο καλλιτέχνης θα πρέπει να προσέχει πολύ πώς τοποθετεί την οθόνη στο υπόστρωμα ή στο υλικό που πρόκειται να εκτυπωθεί. Εάν τοποθετηθούν εσφαλμένα σήτες στο υπόστρωμα, θα οδηγούσε σε λανθασμένη καταχώριση σχεδίων σε καθορισμένες περιοχές του υποστρώματος. Επίσης, αν τα prints επαναληφθούν στο ύφασμα με ειδικό σχέδιο ή διάταξη, θα υπάρξουν κενά ή αταξία στη διάταξη.

-Κατάλληλη πίεση στο μάκτρο- Η πίεση που ασκείται στο μάκτρο πρέπει να είναι μέτρια και καλά μελετημένη. Αυτό συμβαίνει γιατί εάν η πίεση που ασκείται είναι μικρότερη, ορισμένες περιοχές της οθόνης δεν θα καταχωρηθούν σε εκτύπωση. Από την άλλη, αν ασκηθεί μεγάλη πίεση στην οθόνη, θα έχει ως αποτέλεσμα το θάμπωμα των σχεδίων στο υπόστρωμα. Αυτό σημαίνει ότι το μελάνι ή η πάστα εκτύπωσης θα επεκταθεί πέρα ​​από τα όρια ή τις άκρες του σχεδίου. Επομένως, η πίεση που ασκείται στο μάκτρο δεν πρέπει να είναι πολύ ελαφριά ούτε πολύ.

-Στιγμιαίο πλύσιμο οθονών- Οι οθόνες που χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση θα πρέπει να πλένονται αμέσως μετά την εκτύπωση για να αποφευχθεί το μπλοκάρισμα των οθονών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν το υπόλειμμα μελάνης εκτύπωσης αφήνεται να παραμείνει στην οθόνη για κάποιο χρονικό διάστημα, παύει να ξεπλένεται από την οθόνη με αποτέλεσμα να μπλοκάρει. Στη συνέχεια, είναι σκόπιμο να πλύνετε την οθόνη αμέσως μετά την εκτύπωση με σαπούνι ή ζεστό νερό και αφρό για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα μελανιού. Ωστόσο, θα πρέπει να πλυθεί απαλά διαφορετικά θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οπών καρφίτσας που είναι μικρές περιοχές του επικαλυμμένου πλέγματος που είναι απαλλαγμένες από το διάλυμα επίστρωσης ή το σχίσιμο ή η μείωση της τάσης στο τεντωμένο πλέγμα.

Η ανάπτυξη οθονών εκτύπωσης χειροκίνητα ή μηχανικά είναι επιλογή του καλλιτέχνη με βάση τους πόρους που έχει στη διάθεσή του και τον χρόνο που πρέπει να παραδώσει. Κάθε μία από τις διαδικασίες ανάπτυξης οθόνης και η διαδικασία εκτύπωσης απαιτεί μεγάλη υπομονή και αποφασιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν ακριβείς αντιγραφές σχεδίων.

Σχολιάστε