Μητρική πλακέτα – Βλάβη CPU από τροφοδοτικό

Η νούμερο ένα αιτία για κατεστραμμένες μητρικές πλακέτες ή/και CPU είναι η ελαττωματική παροχή ρεύματος. Πριν από αρκετά χρόνια το τροφοδοτικό του υπολογιστή του σπιτιού μου πήρε κυριολεκτικά φωτιά. Όταν πήγε το τροφοδοτικό πήρε τη μητρική μου πλακέτα και τους δύο σκληρούς δίσκους μαζί της. Περιττό να πω ότι έχασα πολλά δεδομένα για τα οποία δεν είχα δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας.

Όταν οι πελάτες φέρνουν τον υπολογιστή τους για επισκευή με το σύμπτωμα “Πάω το κουμπί λειτουργίας και δεν συμβαίνει τίποτα”, είναι πολύ προφανές τι συνέβη. Είτε επρόκειτο για κάποιου είδους κύμα ρεύματος είτε για εσωτερική βλάβη σε αυτό το τροφοδοτικό, δεν έχει σημασία, ότι το PSU είναι τοστ. Τώρα πρέπει να καταλάβετε αν η ζημιά περιορίζεται στο τροφοδοτικό ή αν έβγαλε και άλλα βασικά εξαρτήματα.

Πρώτα απ ‘όλα, αλλάξτε το τροφοδοτικό. Το PC θα πάρει ρεύμα και οι ανεμιστήρες θα περιστρέφονται, αλλά η μητρική θα POST; Εάν όχι, πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε άλλα εξαρτήματα. Εάν έχετε δύο στικ μνήμης, αφαιρέστε ένα μοχλό τη φορά και προσπαθήστε να ξεκινήσετε ξανά. Εάν αποτύχει, εγκαταστήστε ξανά αυτό που αφαιρέσατε και, στη συνέχεια, αφαιρέστε το επόμενο. Εάν η εκκίνηση εξακολουθεί να αποτυγχάνει, αφαιρέστε και τα δύο στικάκια της μνήμης και εγκαταστήστε ένα άλλο stick που δεν υπήρχε αρχικά στον υπολογιστή. Εάν αυτό αποτύχει, τότε μπορείτε να εξαλείψετε τη μνήμη από το να είναι το πρόβλημα.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επαναφέρετε το CMOS στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα jumper επαναφοράς στη μητρική πλακέτα. Ο βραχυκυκλωτήρας πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά στην μπαταρία CMOS. Η μπαταρία έχει μέγεθος ενός τετάρτου. Κοντά θα δείτε τρεις καρφίτσες με ένα βραχυκυκλωτήρα σε δύο από αυτές τις ακίδες. Για να επαναφέρετε το CMOS, μετακινήστε το βραχυκυκλωτήρα πάνω από μία υποδοχή. Εάν δυσκολεύεστε με αυτό, μια εναλλακτική μέθοδος είναι απλώς να αφαιρέσετε την ίδια την μπαταρία για τουλάχιστον μισή ώρα. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο της μητρικής πλακέτας για ακριβείς οδηγίες. Εάν δεν έχετε το εγχειρίδιο, μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο με λίγη έρευνα.

Αν η επαναφορά του CMOS λειτούργησε, ΤΕΛΕΙΑ! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επαναφέρετε τα ρολόγια σας και θα πρέπει να είστε στην επιχείρηση. Εάν δεν λειτούργησε, μπορείτε να δοκιμάσετε να αποσυνδέσετε τον σκληρό σας δίσκο και να δείτε εάν η μητρική πλακέτα θα αναρτηθεί. Από την εμπειρία, αυτό είναι ένα μακρινό πλάνο, αλλά πρέπει να το δοκιμάσετε πρώτα. Αν πάλι δεν έχετε τύχη, τότε είτε η μητρική πλακέτα είτε η CPU είτε και τα δύο είναι κατεστραμμένα.

Τώρα δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για να προσδιορίσετε ποιο από τα δύο είναι κακό χωρίς να αντικαταστήσετε ένα από αυτά. Οι κίνδυνοι από αυτό είναι ότι αν μαντέψετε την CPU και ήταν η μητρική πλακέτα, όταν αντικαταστήσετε τη CPU με μια νέα, πιθανότατα ΘΑ καταστρέψετε τη νέα CPU. Επομένως, είναι συνετό να αντικατασταθούν και τα δύο. Εάν δεν το κάνετε, θα μπορούσατε να καταλήξετε να ξοδέψετε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα αρχικά σχεδιάζατε.

Φυσικά, τώρα που άλλαξες μητρική πλακέτα και CPU όλο το υλικό λειτουργεί και νομίζεις ότι έχεις ξεφύγει. ΑΛΛΑ, αυτό δεν ισχύει. Όταν προσπαθείτε να ξεκινήσετε τα Windows, 9 στις 10 φορές, το λειτουργικό σύστημα δεν θα φορτώσει λόγω της νέας μητρικής πλακέτας. Αν αντικαταστήσατε τη μητρική με το ίδιο ακριβώς μοντέλο, μάλλον δεν θα έχετε αυτό το πρόβλημα. Εάν αντικαταστήσατε τη μητρική πλακέτα με διαφορετικό μοντέλο, τότε έχετε δύο επιλογές:

1. Δοκιμάστε να κάνετε μια εγκατάσταση επισκευής των Windows. Θα χρειαστείτε τον δίσκο των Windows για να το κάνετε αυτό.

2. Εάν τα παραπάνω αποτύχουν, τότε θα πρέπει να διαμορφώσετε ξανά τον σκληρό σας δίσκο, που σημαίνει ότι σκουπίστε τα πάντα από τη μονάδα δίσκου και κάντε μια καθαρή εγκατάσταση των Windows.

Εάν έχετε πολύτιμα δεδομένα στη μονάδα δίσκου σας για τα οποία ΔΕΝ έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας, θα πρέπει να αρχίσετε να αναζητάτε τρόπους ανάκτησης αυτών των δεδομένων ΠΡΙΝ διαμορφώσετε εκ νέου.

Καλή τύχη!

Σχολιάστε