Μια οθόνη OLED – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Το OLED είναι η τεχνολογία οθόνης του μέλλοντος. Ήδη το βλέπουμε να μπαίνει στο mainstream με την εμφάνιση του σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Για παράδειγμα, ενώ τα παλαιότερα μοντέλα Zune είχαν οθόνες LCD, το Zune HD χρησιμοποιεί τεχνολογία OLED. Η συσκευή αναπαραγωγής MP3 Creative Zen V χρησιμοποιεί επίσης OLED (ωστόσο, το iPod Touch και το iPhone εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τεχνολογία LCD). Τελικά θα δούμε ότι οι τηλεοράσεις OLED HD γίνονται πιο κοινές από τις τηλεοράσεις LCD HD.

Τι ακριβώς είναι μια οθόνη OLED και πώς συγκρίνεται με την τεχνολογία οθόνης LCD;

Τι είναι το OLED;

Το OLED σημαίνει οργανική δίοδος εκπομπής φωτός. Η OLED είναι μια πιο προηγμένη μορφή LED (δίοδος εκπομπής φωτός), η οποία δεν είναι παρά ένας ημιαγωγός που παράγει φως όταν το ηλεκτρικό ρεύμα περνά μέσα από αυτό. Αλλά ενώ τα LED είναι κατασκευασμένα από κρυσταλλικά υλικά (γυαλί), τα OLED είναι κατασκευασμένα από οργανικό υλικό όπως το πλαστικό.

Πλεονεκτήματα OLED

  • Μια οθόνη LCD χρησιμοποιεί οπίσθιο φωτισμό και μπλοκάρει ορισμένες περιοχές της οθόνης για την παραγωγή εικόνων. Αντίθετα, μια οθόνη OLED δεν απαιτεί οπίσθιο φωτισμό για την παραγωγή εικόνων. Έτσι είναι πιο ενεργειακά αποδοτικό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε φορητές συσκευές που τροφοδοτούνται από μπαταρία, καθώς έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
  • Μια οθόνη OLED μπορεί να δημιουργήσει πιο ευκρινή χρώματα από μια οθόνη LCD. Για παράδειγμα, και η οθόνη LCD δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα καθαρό μαύρο χρώμα. Ως αποτέλεσμα, οι εικόνες φαίνονται πιο φωτεινές και τα χρώματα πιο ζωντανά σε μια οθόνη OLED.
  • Μια οθόνη OLED μπορεί να προβληθεί σε ευρείες γωνίες (σχεδόν 170 μοίρες). Αντίθετα, μια οθόνη LCD πρέπει να προβάλλεται κατά μέτωπο για να αποφευχθεί οποιαδήποτε υποβάθμιση της εικόνας.
  • Επειδή χρησιμοποιεί πλαστικό αντί για γυαλί, μια οθόνη OLED είναι πιο λεπτή, ελαφρύτερη και πιο ευέλικτη από μια οθόνη LCD.

Μειονεκτήματα OLED

  • Το νερό μπορεί εύκολα να βλάψει μια οθόνη OLED.
  • Το κόστος παραγωγής εξακολουθεί να είναι υψηλό. Μια οθόνη OLED κοστίζει περισσότερο από μια οθόνη LCD παρόμοιου μεγέθους. Αυτό είναι περισσότερο πρόβλημα για τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας με μεγάλη οθόνη παρά για φορητές συσκευές που έχουν μικρότερες οθόνες.
  • Οι οθόνες OLED είναι δύσκολο να προβληθούν σε έντονο ηλιακό φως σε σύγκριση με μια οθόνη LCD. Αυτό είναι σημαντικό στην περίπτωση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών όπως το Zune HD ή το iPod Touch.

Συνοπτικά, η OLED είναι η τεχνολογία οθόνης του μέλλοντος. Καθώς οι διαδικασίες παραγωγής βελτιώνονται και το κόστος παραγωγής γίνεται φθηνότερο, όλο και περισσότερες οθόνες LCD αντικαθίστανται από οθόνες OLED. Ίσως δούμε και το iPhone να αλλάζει σε OLED!

Σχολιάστε