Οι 3 τύποι ακουστικών εφέ

Υπάρχουν ηχητικά εφέ και υπάρχουν επεξεργαστές ήχου. Η διαφορά είναι: στους επεξεργαστές ήχου, το σήμα ήχου αλλάζει εντελώς με αποτέλεσμα ένα νέο σήμα, ενώ στα εφέ ήχου το αρχικό σήμα αναμειγνύεται με το νέο σήμα. Παραδείγματα επεξεργαστών ήχου είναι οι δυναμικοί επεξεργαστές και οι επεξεργαστές συχνότητας: αυτοί οι επεξεργαστές αλλάζουν πλήρως το δυναμικό και το περιεχόμενο συχνότητας του σήματος ήχου, γνωστό και ως “καταστροφική μέθοδος”. Παραδείγματα ηχητικών εφέ είναι οι καθυστερήσεις, η αντήχηση, το ρεφρέν, κ.λπ. Παρόλο που τα δύο είναι διαφορετικά, οι περισσότεροι μουσικοί δεν κάνουν διαφορά μεταξύ των δύο και απλώς τους καλούν εφέ.

Στη μουσική παραγωγή, η χρήση εφέ μπορεί να είναι είτε για αισθητικούς είτε για τεχνικούς σκοπούς. Τα εφέ χρησιμοποιούνται για να μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε καλύτερα τον ήχο όπως τον θέλουμε. Τα εφέ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μουσικής παραγωγής, είτε εργαζόμαστε στην αναλογική είτε στην ψηφιακή σφαίρα.

Αν και υπάρχει μια πληθώρα εφέ διαθέσιμα σήμερα – ειδικά όταν εργαζόμαστε στον τομέα της ψηφιακής παραγωγής μουσικής – όλα αυτά τα εφέ ανήκουν σε έναν από τους τρεις τύπους. Οι τρεις τύποι επιδράσεων είναι οι εξής:

1. Δυναμικά εφέ. Αυτά είναι τα εφέ που αλλάζουν τη δυναμική ενός ηχητικού σήματος. Η αλλαγή της δυναμικής μεταφράζεται σε αλλαγή του επιπέδου. Παραδείγματα εφέ δυναμικής βάσης είναι: η οικογένεια συμπιεστών, συμπεριλαμβανομένων των περιοριστών, των μεγιστοποιητών και των διαστολέων. Αυτά χρησιμοποιούνται για να μπορούμε να χειριστούμε τη δυναμική της απόδοσης (μαλακώστε τα μέρη που είναι πολύ δυνατά ή ανυψώστε τα πολύ μαλακά μέρη).

2. Εφέ με βάση τη συχνότητα. Αυτά είναι τα εφέ που αλλάζουν το περιεχόμενο συχνότητας ενός ηχητικού σήματος. Αλλάζοντας το περιεχόμενο συχνότητας του σήματος μπορούμε να επιτύχουμε έναν φωτεινότερο ή πιο σκούρο ήχο. Αυτό είναι χρήσιμο όταν το ηχογραφημένο αρχείο ήχου δεν έχει καμία από αυτές τις ιδιότητες που θέλουμε – όπως η προσθήκη “αέρα” σε ένα γυναικείο φωνητικό για να ακούγεται πιο τραγανό. Παραδείγματα εφέ που βασίζονται στη συχνότητα είναι: ισοσταθμιστές, παραμόρφωση και Wah-Wah.

3. Χρονικά εφέ. Ένα προσωπικό αγαπημένο μου, τα εφέ που βασίζονται στο χρόνο είναι ουσιαστικά οι καθυστερήσεις και τα παράγωγα. Αν και υπάρχουν αντήχηση, ηχώ, ρεφρέν, φλάντζερ, φέιζερ, όλα αυτά είναι παράγωγα καθυστέρησης – η διαφορά έγκειται στη χρονική διαφορά μεταξύ αυτών των εφέ: τα ρεφρέν έχουν μικρότερο χρόνο μεταξύ δύο επαναλαμβανόμενων σημάτων από ό,τι τα ηχώ, ενώ τα αντήχηση είναι ένα σύμπλεγμα καθυστερήσεις. Οι καθυστερήσεις βάσει χρόνου μας βοηθούν να διαμορφώσουμε το βάθος και τη διάσταση του ήχου μέσα στη μίξη.

Ελπίζω ότι αυτό το άρθρο ήταν χρήσιμο για να κατανοήσετε καλύτερα τα εφέ και τη χρήση τους στη μουσική παραγωγή.

Για την αποτελεσματικότητά σας,

Έντι

Σχολιάστε