Ορισμός υλικού υπολογιστή

Είναι πολύ γνωστό ότι η λειτουργία του υπολογιστή έλκεται από υλικό και λογισμικό. Κάποιος μπορεί να ορίσει το υλικό του υπολογιστή ως τις ηλεκτρονικές, μαγνητικές και ηλεκτρικές συσκευές που εκτελούν τις υπολογιστικές λειτουργίες. Το υλικό είναι τα φυσικά στοιχεία του υπολογιστή όπως ο μικροεπεξεργαστής, οι σκληροί δίσκοι, η μνήμη RAM και η μητρική πλακέτα. Οι περιφερειακές συσκευές όπως οθόνη, ποντίκι, πληκτρολόγιο, εκτυπωτής και ηχεία μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν στη λίστα των εξαρτημάτων υλικού. Τα προγράμματα που εκτελούνται σε υπολογιστές όπως τα Windows, η C++ και το Photoshop είναι τα τμήματα λογισμικού του υπολογιστή. Ένα καλό παράδειγμα για την εύκολη κατανόηση του ορισμού υλικού-λογισμικού είναι τα μουσικά CD. Ο πραγματικός συμπαγής δίσκος είναι το υλικό, ενώ τα τραγούδια και η μουσική στο CD είναι τα μέρη λογισμικού.

Υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να ορίσετε το υλικό του υπολογιστή. Οι συσκευές υλικού είναι οι εκτελεστές των εντολών που παρέχονται από εφαρμογές λογισμικού. Για παράδειγμα, ας δούμε τι συμβαίνει όταν κάνετε κλικ στο κουμπί εκτύπωσης του λογισμικού περιήγησης στο Web. Η εφαρμογή λογισμικού παρέχει μια εντολή στον επεξεργαστή, ο οποίος είναι το κεντρικό μέρος όλου του υλικού του υπολογιστή. Ο επεξεργαστής με τη σειρά του ελέγχει για έναν συνδεδεμένο εκτυπωτή. Εάν ο εκτυπωτής είναι έτοιμος, το λογισμικό θα λάβει θετική απάντηση από τον επεξεργαστή. Στη συνέχεια, η εφαρμογή λογισμικού παρέχει οδηγίες στον εκτυπωτή μέσω του επεξεργαστή για την εκτύπωση της ιστοσελίδας. Υπό αυτή την έννοια, τα μέρη υλικού είναι οι πεζοί και οι εφαρμογές λογισμικού είναι οι κυβερνήτες στην ψηφιακή λειτουργία που λαμβάνει χώρα μέσα σε έναν υπολογιστή.

Ο κύριος παίκτης του υλικού υπολογιστών είναι αναμφίβολα ο μικροεπεξεργαστής. Είναι ο ήλιος στο ηλιακό σύστημα των συσκευών υλικού υπολογιστών. Είναι το κεντρικό στοιχείο και όλα τα άλλα στοιχεία λειτουργούν γύρω από αυτό. Είναι ένα ενσωματωμένο τσιπ στο οποίο ενσωματώνονται πολλές λειτουργίες. Δύο προδιαγραφές καθορίζουν την αποτελεσματικότητά του. Το ένα είναι η ταχύτητα επεξεργασίας του, η οποία μετριέται σε gigahertz. Το άλλο είναι το bit rate του. Οι συνήθως διαθέσιμοι επεξεργαστές είναι 32 bit και 64 bit. Ο ρυθμός bit είναι ένα μέτρο της αποτελεσματικότητας ενός επεξεργαστή να εκτελεί πολλαπλές λειτουργίες ταυτόχρονα.

Δεν μπορεί κανείς να ορίσει το υλικό του υπολογιστή χωρίς να αναφέρει τους δύο τύπους μνήμης που χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές. Το ένα είναι η μόνιμη μνήμη. Αναφέρεται στη μαγνητική χωρητικότητα αποθήκευσης του σκληρού δίσκου. Μετριέται σε gigabyte. Το δεύτερο είναι η RAM ή η μνήμη τυχαίας πρόσβασης. Αυτή η μνήμη μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα μόνο όταν ο υπολογιστής είναι ενεργοποιημένος. Η μνήμη θα χάσει όλα τα δεδομένα όταν ο υπολογιστής είναι απενεργοποιημένος.

Ένα άλλο σημαντικό προϊόν που πρέπει να αναφέρει κανείς όταν ορίζει το υλικό του υπολογιστή είναι η μητρική πλακέτα. Είναι η πλακέτα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού κυκλώματος στην οποία έχουν τοποθετηθεί όλα τα άλλα εξαρτήματα. Υπάρχουν πολλά άλλα είδη προϊόντων, όπως κάρτα ήχου, κάρτα βίντεο, κάρτα δικτύου και μόντεμ που συμπληρώνουν το φάσμα του υλικού.

Σχολιάστε