Ο θρήνος της Ουρμίλα – Ακόμα και ο ποιητής την ξέχασε

RAMAYAN ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Ο Dashrath, ο βασιλιάς της Ayodhya, είχε τέσσερις γιους από τις τρεις γυναίκες του. Η Kausalya είχε τον Ram, ο Kaikeyi είχε τον Bharat και η Sumitra γέννησε δίδυμα – τον Lakshman και τον Shatrughn. Όλοι αγαπούσαν ο ένας τον άλλον, αλλά ο Ραμ και ο Λάκσμαν ήταν πάντα μαζί. Ο Bharat και ο Shatrughn μετακόμισαν μαζί.

Η κύρια ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Ram και τη σύζυγό του Sita. Όταν ο Dashrath ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στέψει τον Ram, τον μεγαλύτερο, η Kaikeyi ζήτησε τον θρόνο για τον γιο της Bharat. Ο βασιλιάς έπαθε μεγάλο σοκ και πέθανε. Αλλά ο Ram προσφέρθηκε εθελοντικά να εκπληρώσει την επιθυμία της θετής μητέρας του και πήγε στο δάσος για δεκατέσσερα χρόνια, όπως ζήτησε ο Kaikeyi. Η Σίτα, η γυναίκα του και ο Λάκσμαν τον συνόδευαν επίσης. Δεκατρία χρόνια περιπλανήθηκαν στο δάσος, απολαμβάνοντας την ομορφιά του και τη φιλοξενία των σοφών που έκαναν tapasya (συγκεντρωμένη σκέψη).

Η τελευταία χρονιά αποδείχθηκε τραγική. Τα γεγονότα αυτής της κρίσιμης χρονιάς έκαναν το έπος μια συναρπαστική ιστορία. Ο Ραβάν, ο βασιλιάς της Σριλάνκα, είχε μια λαχτάρα για τη Σίτα. Έστειλε τον θείο του με το πρόσχημα ενός χρυσαφένιο ελάφι και η Σίτα ήθελε να το κατέχει. Τόσο ο Ram όσο και ο Lakshman προσπάθησαν μάταια να το συλλάβουν, αλλά το ζώο παραπλάνησε τη σύλληψη και οδήγησε τα αδέρφια μακριά, όταν ο Ravan ήρθε και απήγαγε τη Sita.

Στο νότο, ο Μπαλί και ο αδερφός του Σούγκριβ πολεμούσαν για το βασίλειο και μια γυναίκα (όλοι μαϊμούδες, προφανώς δεν υπήρχαν άντρες εκεί) και ο Ραμ σκότωσε τον Μπαλί, στέλνοντας κρυφά ένα βέλος από το σημείο που κρύβονταν. Σε αντάλλαγμα, ο Sugriv και ο στρατός των πιθήκων του βοήθησαν να νικήσουν τον Ravan.

Ο Vibhishan, ο αδελφός του Ravan, θρονίστηκε στη Σριλάνκα και η Σίτα απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία. Καθώς είχε περάσει πολύ καιρό στην αιχμαλωσία, της ζητήθηκε να πηδήξει στη φωτιά για να αποδείξει την αγνότητά της. Εκείνη συμμορφώθηκε και όλοι επέστρεψαν στο Ayodhya όπου ο Bharat κυβερνούσε με πληρεξούσιο. Τοποθέτησε τα παπούτσια του Ram στο θρόνο και κοιμήθηκε στο πάτωμα, τρώγοντας μόνο το ελάχιστο φαγητό. τέτοια ήταν η ευλάβειά του προς τον Ραμ.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ραμ, που τον αποκαλούνταν με αγάπη ως Ραμράτζ, οι επιθυμίες των υπηκόων του ήταν πρωταρχικής σημασίας. Όταν ακούστηκαν ψίθυροι για την αγνότητα της Σίτα, την πέταξε στο δάσος ο σύζυγός της, όταν κουβαλούσε δίδυμα, τον Λαβ και τον Κους. Ο βασιλιάς ήθελε να την καλέσει, αλλά η περήφανη γυναίκα αυτοκτόνησε, εξαφανίζοντας στη γη. Σε αντίθεση με άλλα έπη, το Ραμαγιάν είναι το ιερό κείμενο των Ινδουιστών που το διάβασαν κατά τη διάρκεια του μήνα Σραβάν (16 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου) στο σπίτι και στους ναούς.

Ο ΘΡΗΝΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΜΙΛΑ

Καθώς περιγράφουν τη σκηνή, όπου οι πρίγκιπες συναντούν τις μητέρες τους πριν ξεκινήσουν στο δάσος, βλέπουν την Kausalya και τη Sumitra. Η Sumitra τους συμβουλεύει για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν το μακρύ ταξίδι στο άγνωστο δάσος, όπου μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τρομερές δυσκολίες. Ο Ραμ προσπάθησε να αποτρέψει τη Σίτα, αλλά εκείνη επέμενε να ακολουθήσει τον αγαπημένο της.

Τι γίνεται με την Ουρμίλα; Θα μπορούσε επίσης να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Θα ήταν καλή παρέα για τη Σίτα. Αλλά ο Λάκσμαν ξέχασε ακόμη και να την αποχαιρετήσει. ΕΙΜΑΙ ΑΜΠΑΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΡΑΜΑΓΙΑΝ ΤΗΣ ΒΑΛΜΙΚΗΣ. Πολλά έχουν γραφτεί για τη θεραπεία της Σίτα από τον Ραμ. Ο Kumaran Asan έχει γράψει το όμορφο και θλιβερό ποίημα “Chinthavishta aya Sita” (Η Σίτα βυθισμένη στις σκέψεις). Αρκετοί σχολιαστές έχουν ασκήσει ανελέητα κριτική στον Ram. αλλά γιατί αγνόησαν το φτωχό, μοναχικό κορίτσι Ουρμίλα; Νομίζω ότι ο Λάκσμαν δεν την αγάπησε ποτέ. Αλλιώς πώς θα μπορούσε να φύγει; Τη σκέφτηκε ποτέ, που πέρασε δεκατέσσερα χρόνια, περιμένοντας ανυπόμονα να δει μια ματιά στον αγαπημένο της;

Σχολιάστε