Ο οδηγός σας για τους τύπους διαχωρισμού χρωμάτων για μεταξοτυπία

Ο διαχωρισμός χρωμάτων είναι η διαδικασία μετατροπής μιας εικόνας, σχεδίου ή φωτογραφίας σε ένα σύνολο χρωμάτων που μπορούν να καούν σε οθόνες και να εκτυπωθούν. Η διαδικασία διαχωρισμού των εκτυπώσεων οθόνης είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την ανάπτυξη μιας εξαιρετικής εκτύπωσης.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χρωματικών διαχωρισμών. Το καθένα βασίζεται στο στυλ του γραφικού που εκτυπώνεται μαζί με άλλες μεταβλητές, όπως ο αριθμός των χρωμάτων και το χρωματικό υπόστρωμα στο οποίο θα εκτυπωθεί το γραφικό. Η πολυπλοκότητα της διαδικασίας διαχωρισμού μπορεί να κυμαίνεται από διαχωρισμούς σημείων χρωμάτων για απλά σχέδια έως προσομοιωμένους διαχωρισμούς χρωμάτων διαδικασίας για φωτογραφικά σχέδια υψηλής ποιότητας. Κάθε τεχνική έχει διαφορετικές συμπεριφορές στον τύπο:

Σημεία Χρωματικοί Διαχωρισμοί

Ο διαχωρισμός σημείων χρωμάτων αναφέρεται σε ξεχωριστά συμπαγή χρώματα που δεν αναμειγνύονται. Τα σποτ χρώματα χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση κειμένου, συμπαγών γραμμών και εικόνων περιοχής, αλλά όχι έγχρωμες φωτογραφίες ή σχέδια με σύνθετες διαβαθμίσεις. Ο διαχωρισμός σημείων χρωμάτων είναι η πιο βασική ιδέα του διαχωρισμού χρωμάτων όπου κάθε διαφορετικό μπλοκ χρώματος βρίσκεται στο δικό του πιάτο/οθόνη.

Προσομοιωμένοι Διαχωρισμοί Διαδικασιών

Ο διαχωρισμός προσομοιωμένης διαδικασίας είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος τύπος διαχωρισμού για την εκτύπωση φωτορεαλιστικών εικόνων και σχεδίων μπλουζών που περιέχουν εκατομμύρια χρώματα. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ελλειπτικούς ημίτονους που τοποθετούνται ο ένας πάνω στον άλλο με τις ίδιες γωνίες εκτύπωσης. Αυτή η προσέγγιση διαχωρισμού λειτουργεί για σχεδόν κάθε σχέδιο σε οποιοδήποτε έγχρωμο μπλουζάκι.

Ευρετήριο Διαχωρισμοί χρωμάτων

Ο διαχωρισμός ευρετηρίου είναι μια μέθοδος διαχωρισμού που μετατρέπει εικόνες χρησιμοποιώντας στοχαστικές τετράγωνες κουκκίδες ίσου μεγέθους αντί για ελλειπτικούς ημίτονους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια εικόνα με bitmap με κάθε τετράγωνο pixel να αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό χρώμα στην περιορισμένη χρωματική παλέτα. Οι τετράγωνες κουκκίδες βρίσκονται δίπλα δίπλα χωρίς επικάλυψη. Αν και ο διαχωρισμός ευρετηρίου δεν είναι σωστός για κάθε σχέδιο, έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους εκτυπωτές:

  1. Όχι μουαρέ! Οι στοχαστικές κουκκίδες bitmap καίγονται και πλένονται εύκολα χωρίς την πιθανότητα ενός μουαρέ.
  2. Χωρίς συσσώρευση μελανιού. Δεδομένου ότι οι τετράγωνες κουκκίδες βρίσκονται δίπλα δίπλα σαν πλέγμα ή παζλ, δεν συσσωρεύεται βαρύ μελάνι.
  3. Οι εκτυπώσεις φαίνονται συνεπείς εκτυπωμένες σε οποιοδήποτε χρωματικό υπόστρωμα: φωτεινά, σκούρα και φωτεινά χρώματα. Το χρώμα του πουκάμισου δεν επηρεάζει τους διαχωρισμούς των δεικτών όπως μπορεί με τις ελλειπτικές κουκκίδες.
  4. Λιγότερες μεταβλητές στον τύπο. Ένας διαχωρισμός ευρετηρίου εξαλείφει πολλές μεταβλητές τύπου που μπορεί να προκύψουν με άλλους τύπους διαχωρισμών.
  5. Δεδομένου ότι το μοτίβο ημίτονο είναι ένα bitmap, δεν απαιτείται λογισμικό Raster Image Processing (RIP) για την παραγωγή φιλμ.

CMYK True Process Separations

Ο διαχωρισμός της διαδικασίας CMYK αναμιγνύει 4 κύρια χρώματα (κυανό, ματζέντα, κίτρινο, μαύρο) για να δημιουργήσει μια έγχρωμη εικόνα. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται συνήθως στην εκτύπωση όφσετ. Κατά την μεταξοτυπία με μελάνια επεξεργασίας, ορισμένα χρώματα – όπως το έντονο κόκκινο, το μωβ και το πράσινο – είναι δύσκολο να αναπαραχθούν και ενδέχεται να δημιουργηθούν από πρόσθετες οθόνες προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζωντανή εκτύπωση.

Σε αντίθεση με τις άλλες τεχνικές διαχωρισμού που χρησιμοποιούν αδιαφανή μελάνια, τα μελάνια επεξεργασίας CMYK είναι ελαφριά και διαφανή. Για το λόγο αυτό οι διαχωρισμοί CMYK τυπώνονται γενικά μόνο σε λευκά ρούχα. Αν και οι εκτυπώσεις της διαδικασίας CMYK μπορούν να αναπαραχθούν σε σκούρα ρούχα χρησιμοποιώντας ένα λευκό υπόστρωμα, η τεχνική προσομοίωσης της διαδικασίας σε σκούρα σκούρα θα επιτύχει μια πιο φωτεινή, πιο συνεπή εκτύπωση. Οι διαχωρισμοί CMYK εκτυπώνονται με ελλειπτικούς ημίτονους και κάθε γωνία οθόνης διαχωρίζεται κατά 30 μοίρες. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα μοτίβο ροζέτας που επιτρέπει στο μελάνι να αναμιγνύεται και να δημιουργεί ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων.

Όποια διαδικασία κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι η απόφασή σας είναι ενημερωμένη για το τι θα λειτουργήσει καλύτερα για το σχέδιο, το μπλουζάκι και το πιεστήριό σας.

Σχολιάστε