Παραδείγματα Υλικού Υπολογιστών

Το υλικό είναι η λιγότερο λαμπερή πλευρά της επανάστασης των υπολογιστών. Τόσο ως προς τη λειτουργία όσο και ως προς την εργασία, το λογισμικό έχει όλα τα εύσημα. Όλοι λένε, δικαίως, ένα εκατομμύριο πράγματα για τα Windows, το Google, το Photoshop και μια σειρά από άλλα προγράμματα λογισμικού όπως το Adobe Acrobat, το MS Office και διάφορα είδη γλωσσών προγραμματισμού. Αλλά σε σύγκριση με αυτό, ο έπαινος των εξαρτημάτων υλικού είναι χλιαρός.

Σε σύγκριση με τις γιρλάντες και το μπουκέτο επαίνων που λαμβάνει το λογισμικό, αυτό που παίρνει το υλικό είναι ένα χτύπημα στην πλάτη, το οποίο είναι σχεδόν μια εκ των υστέρων σκέψη. Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά μεταξύ υλικού και λογισμικού; Υλικό είναι τα φυσικά ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά, μαγνητικά εξαρτήματα και περιφερειακά που αποτελούν έναν υπολογιστή. Το λογισμικό είναι τα προγράμματα που χρειάζονται για την αποτελεσματική λειτουργία του υπολογιστή. Για την αποτελεσματική εκτέλεση εφαρμογών λογισμικού, χρειάζονται κατάλληλα εξαρτήματα υλικού. Παραδείγματα υλικού υπολογιστή περιλαμβάνουν στοιχεία που αποτελούν την κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) του υπολογιστή, όπως μητρική πλακέτα, επεξεργαστής, σκληρός δίσκος και μνήμη τυχαίας πρόσβασης (RAM) και περιφερειακές συσκευές όπως πληκτρολόγιο, ποντίκι, οθόνη και μόντεμ.

Το εξέχον μεταξύ των στοιχείων υλικού είναι ο επεξεργαστής. Είναι ένα ενσωματωμένο τσιπ που έχει σχεδιαστεί για να κάνει έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό λειτουργιών. Ο τομέας των επεξεργαστών είναι μάρτυρας ενός συναρπαστικού ανταγωνισμού μεταξύ δύο εταιρειών κατασκευής επεξεργαστών: της Intel και της AMD. Ο ανταγωνισμός έχει εξυπηρετήσει καλά τους πελάτες, καθώς οι δύο οργανισμοί προσπαθούν πάντα να πάνε ένα βήμα πιο ψηλά από τον άλλο και πετυχαίνουν επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις. Όταν η AMD λανσάρει έναν επεξεργαστή με ένα ειδικό χαρακτηριστικό, η Intel θα τον ακολουθεί πάντα με ένα άλλο χαρακτηριστικό που κάνει τις δυνατότητες των AMD ζοφερές και το αντίστροφο. Ο κύκλος συνεχίζεται καθώς η ταχύτητα επεξεργασίας και ο ρυθμός bit του επεξεργαστή, δύο χαρακτηριστικά που καθορίζουν τη συνολική απόδοση, ανεβαίνουν γρήγορα.

Ένα άλλο παράδειγμα υλικού υπολογιστή είναι η μητρική πλακέτα. Είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό κύκλωμα που λειτουργεί ως πλατφόρμα για αυλακώσεις σε άλλα εξαρτήματα του υπολογιστή. Διαθέτει συγκεκριμένες υποδοχές για συγκεκριμένα εξαρτήματα όπως επεξεργαστή, σκληρό δίσκο, RAM, κάρτα δικτύου, κάρτα γραφικών και γραφικών, κάρτα ήχου και εσωτερικό μόντεμ. Το σημαντικό είναι ότι τα εξαρτήματα πρέπει να είναι συμβατά με τη μητρική πλακέτα.

Ο υπολογιστής έχει δύο είδη μνήμης: μαγνητικά ελεγχόμενη μόνιμη μνήμη και ηλεκτρικά ελεγχόμενη προσωρινή μνήμη. Αυτά τα στοιχεία μνήμης είναι τα επόμενα παραδείγματα υλικού υπολογιστή μας. Ο σκληρός δίσκος είναι η μόνιμη μνήμη όπου αποθηκεύονται όλα τα αρχεία που αποθηκεύουμε σε έναν υπολογιστή. Η RAM είναι η μη μόνιμη μνήμη, η οποία χρησιμοποιείται για τη λειτουργική μνήμη κατά τη λειτουργία του υπολογιστή.

Τα περιφερειακά υπολογιστών είναι το άλλο σύνολο παραδειγμάτων υλικού υπολογιστή. Το ποντίκι και το πληκτρολόγιο είναι τα πιο δημοφιλή από αυτά. Οι μονάδες CD και DVD είναι επίσης καλά παραδείγματα. Η οθόνη, το μόντεμ, το ηχείο, ο εκτυπωτής και ο σαρωτής συνθέτουν τον κόσμο του υλικού του υπολογιστή. Παρόλο που αυτά είναι λιγότερο λαμπερά, ένα μικρό σφάλμα σε αυτά τα εξαρτήματα, για παράδειγμα ένα κομμάτι σκόνης στη μνήμη RAM, μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία όλων των εφαρμογών λογισμικού.

Σχολιάστε