Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κινεζικής και της ιαπωνικής οθόνης;

Οι οθόνες διαχωριστικών δωματίων είναι πολύ δημοφιλή έπιπλα σε όλο τον κόσμο, αλλά στην Ευρώπη οι καταναλωτές φαίνεται να έχουν δίψα για εμπορεύματα της Άπω Ανατολής. Ένα από τα πιο δημοφιλή αντικείμενα για να σβήσετε αυτή τη «δίψα» είναι μια αναδιπλούμενη οθόνη – φαίνεται να περιλαμβάνει οτιδήποτε είναι ανατολικό αλλά έχει και λειτουργικό σκοπό. Ξέρετε αν η οθόνη στο σπίτι σας είναι γιαπωνέζικη ή κινέζικη και μπορείτε να καταλάβετε κοιτάζοντάς την από πού προέρχεται;

Ένα από τα κύρια σημεία για να καταλάβετε εάν η οθόνη σας είναι γιαπωνέζικη ή κινέζικη είναι από τη σύνθεση της εικόνας στην οθόνη. Στην Ιαπωνία, σε πολλές σημαντικές τελετές ή το φαγητό ως οικογένεια θα γίνεται σε καθιστή θέση στο πάτωμα. Επομένως, πολλές από τις λεπτομέρειες μιας ιαπωνικής οθόνης θα είναι χαμηλά – στο ύψος των ματιών όταν κάθεστε στο πάτωμα. Ωστόσο, μια κινεζική οθόνη μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιεί ολόκληρη την περιοχή της οθόνης για να απεικονίσει μια εικόνα, και το κύριο κεντρικό σημείο θα είναι η εστίαση.

Ο δεύτερος εύκολος τρόπος για να καταλάβετε εάν η οθόνη σας είναι κινέζικη ή ιαπωνική είναι με βάση τον τύπο της εικόνας σε αυτήν. Οι εικόνες που βρίσκονται στις κινεζικές οθόνες θα φαίνονται πολύ πιο περίπλοκες όταν τοποθετούνται δίπλα σε μια ιαπωνική οθόνη. Οι ιαπωνικές εικονογραφήσεις επικεντρώθηκαν πολύ περισσότερο στον συμβολισμό και τις σημαντικές συνθέσεις από ό,τι οι Κινέζοι. Οι κινεζικές οθόνες ήταν πιο πιθανό να είναι ρομαντικές σκηνές κύκνων και όμορφα σκηνικά που δεν ήταν χωρίς νόημα, αλλά σίγουρα δεν είχαν τις υποκείμενες έννοιες που είχαν οι ιαπωνικές εικονογραφήσεις.

Ο τρίτος τρόπος είναι να δούμε τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής της οθόνης. Οι Ιάπωνες έδωσαν πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο υλικό που χρησιμοποιούσαν με τις οθόνες τους. Αρκεί να κοιτάξετε ένα τυπικό παραδοσιακό ιαπωνικό σπίτι για να δείτε τη φροντίδα και την περίπλοκη χρήση διαφορετικών ξυλειών που συμβάλλουν στη δημιουργία του. Αυτή η περίπλοκη χρήση διαφορετικών ξυλειών δεν έχει περάσει απροσδόκητα στην κατασκευή των οθονών τους. Ορισμένες κινεζικές οθόνες θα ήταν δύσκολο να αναγνωρίσουμε ότι υπήρχε ξυλεία σε αυτές, καθώς μια παραδοσιακή μέθοδος ήταν η επίστρωση της ξυλείας σε πηλό. Αυτό έδωσε μια όμορφη φινιρισμένη επιφάνεια στην οποία μπορούσαν να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους.

Κινέζοι ή Ιάπωνες, η επιλογή εξαρτάται από εσάς, σε κάποιο βαθμό θα είναι το εσωτερικό του σπιτιού σας που θα κάνει την επιλογή για εσάς. Εάν η οθόνη βρίσκεται πίσω από έναν καναπέ ή άλλο έπιπλο, ίσως είναι καλύτερα να επιλέξετε μια κινέζικη οθόνη – καθώς το κύριο σημείο εστίασης της ιαπωνικής οθόνης θα είναι κρυμμένο εκτός οπτικού πεδίου.

Σχολιάστε