Πώς να ανοίξετε τη φόρμα MS Access σε πλήρη οθόνη: Ανακαλύψτε τις 10 βασικές ιδιότητες που απαιτούνται

Μια φορά κι έναν καιρό φορτώνατε τη βάση δεδομένων της Access, βρίσκατε την αρχική φόρμα (οθόνη) και πλοηγούσατε μεταξύ άλλων σχετικών αντικειμένων. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν συνέβαινε πάντα, αλλά οι γενικοί χρήστες της Microsoft Access βεβαίως συμμετείχαν σε αυτήν την προσέγγιση όταν σχεδίαζαν μια βάση δεδομένων αφήνοντας τον τελικό χρήστη αποπροσανατολισμένο και αποθαρρυμένο στη χρήση της εφαρμογής της εταιρείας.

Για να βελτιστοποιήσετε την εφαρμογή σας, καθιστώντας την φιλική προς το χρήστη και πιο ευνοϊκή στη χρήση, οι πραγματικοί προγραμματιστές βάσεων δεδομένων εκμεταλλεύτηκαν τις πολλές ιδιότητες της Access που περιλάμβαναν και το φύλλο ιδιοτήτων της φόρμας.

Σε αυτό το άρθρο, θέλω να καλύψω τις 10 βασικές ιδιότητες που απαιτούνται και όταν συγχρονίζονται μαζί σχηματίζουν ένα ομαλό περιβάλλον οθόνης εκκίνησης καθώς η φόρμα Access φορτώνεται σε λειτουργία πλήρους οθόνης αφαιρώντας τυχόν δελεαστικά και ανεπιθύμητα στοιχεία. Αυτή η προσέγγιση καταλήγει με μια γυαλιστερή και επαγγελματική εμφάνιση και αίσθηση, η οποία τονίζεται με κάποιο απλό αλλά προαιρετικό αυτοματισμό χρησιμοποιώντας τον κώδικα Access VBA και μια αυτόματη μακροεντολή.

Σχεδιάστε τη φόρμα σας προσθέτοντας όλα τα στοιχεία με τον κανονικό τρόπο σαν να κλήθηκε η φόρμα χειροκίνητα και, στη συνέχεια, αποθηκεύστε τις αλλαγές σας πριν αλλάξετε τις ιδιότητες των κλειδιών. Εκτός από τα τυπικά στοιχεία ελέγχου για τη φόρμα Access, βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει ένα κουμπί εντολής “Κλείσιμο” και ότι είναι κωδικοποιημένο για να κλείσετε τη φόρμα.

Στη συνέχεια, ας προσθέσουμε τις 10 βασικές ιδιότητες:

  1. Αυτόματη αλλαγή μεγέθους – Αυτή η ιδιότητα έχει οριστεί σε “Ναι” και θα διαμορφώσει αυτόματα τη φόρμα καθώς φορτώνεται.
  2. Αυτόματο κέντρο – Αυτή η ιδιότητα έχει επίσης οριστεί σε “Ναι” και θα παραμείνει νεκρό εάν η φόρμα δεν φορτωθεί πλήρως σε προβολή πλήρους οθόνης, κάτι που ίσως είναι επιθυμητό εάν οι προγραμματιστές επιθυμούν να αλλάξουν το μέγεθος μιας φόρμας. Αυτό θα ταιριάζει με την πρώτη ιδιοκτησία που αναφέρεται.
  3. Στυλ περιγράμματος – Ρυθμίστε αυτήν την ιδιότητα σε ιδανικά “Διάλογος”, αν και μπορεί επίσης να οριστεί σε “Καμία”, καθώς πρόκειται να είναι σε προβολή πλήρους οθόνης. Η επιλογή «Διάλογος» ακολουθεί απλώς τους κανόνες σχετικά με το πότε μια οθόνη έχει εστίαση, ο χρήστης μπορεί προαιρετικά να ελέγξει τη μετακίνηση και το μέγεθος μιας φόρμας.
  4. Πλαίσιο ελέγχου – Ορίστε αυτήν την ιδιότητα σε “Όχι” για να αλλάξετε τη δυνατότητα εμφάνισης του μενού ελέγχου για ένα παράθυρο (π.χ. εικονίδιο πάνω αριστερή γωνία σε ένα παράθυρο).
  5. Κουμπιά ελάχιστων μέγιστων – Ορίστε επίσης σε “Κανένα” για να εμποδίσετε τους χρήστες να αλλάξουν το μέγεθος του παραθύρου σε κατάσταση ελαχιστοποίησης, επαναφοράς ή μεγιστοποίησης.
  6. Κουμπί κλεισίματος – Ορίστε αυτήν την ιδιότητα σε “Όχι” για να απενεργοποιήσετε το εικονίδιο “x” σε ένα παράθυρο το οποίο φυσικά θα κλείσει τη φόρμα. Αυτό πρέπει να απενεργοποιηθεί μόνο εάν έχετε έναν εναλλακτικό τρόπο για να κλείσετε μια φόρμα (δηλαδή το κουμπί εντολής που αναφέρθηκε προηγουμένως).
  7. Αναδυόμενο παράθυρο – Αυτή η ιδιότητα έχει οριστεί σε “Ναι” για να βεβαιωθείτε ότι αυτή η φόρμα έχει εστίαση και προβάλλεται πάνω από οποιαδήποτε άλλη φόρμα που έχει ανοίξει προηγουμένως (εάν υπάρχει).
  8. Modal – Πρέπει να οριστεί σε “Ναι” και θα συμπεριφέρεται ως πραγματικό πλαίσιο διαλόγου, έτσι ώστε οι χρήστες να μην μπορούν να απομακρυνθούν από αυτήν τη φόρμα έως ότου χρησιμοποιήσουν έναν εναλλακτικό τρόπο για να κλείσουν επίσημα τη φόρμα.
  9. Λεζάντα – Αυτή η ιδιότητα είναι η λεζάντα της γραμμής τίτλου που μπορεί να είναι οτιδήποτε θέλετε να εμφανίζεται στην κορυφή της φόρμας. Τείνω να το χρησιμοποιώ για τον τίτλο της βάσης δεδομένων μαζί με κάποια έξυπνη κωδικοποίηση για να καλωσορίσω τον συνδεδεμένο χρήστη (εάν υπάρχει) ή απλώς να τον αφήσω κενό.
  10. Να επιτρέπονται οι προβολές φύλλου δεδομένων, συγκεντρωτικού πίνακα και γραφήματος – Και οι τρεις ιδιότητες που θεωρείται ότι αποτελούν μία συλλογή εδώ έχουν οριστεί σε “Όχι”, καθώς θέλετε μόνο να εμφανίσετε την προεπιλεγμένη προβολή ως “Μοναδική φόρμα”.

Τώρα ο απλός κώδικας VBA πρέπει να επισυναφθεί στο συμβάν της φόρμας φόρτωσης (On Load) προσθέτοντας DoCmd.Μεγιστοποίηση μεταξύ των υπο και τέλος υπο υπογραφή η οποία θα μετατρέψει τη φόρμα σας σε προβολή πλήρους οθόνης που δείχνει όλα τα καθαρά στοιχεία της φόρμας στο μεγαλείο της.

Το τελευταίο και προαιρετικό μέρος είναι να προσθέσετε μια μακροεντολή που ονομάζεται “AutoExec” (ένα ειδικά δεσμευμένο όνομα μακροεντολής) που ενεργοποιείται από μόνη της όταν φορτώνεται το αρχείο της βάσης δεδομένων. Σε αυτήν τη μακροεντολή, προσθέτετε το “OpenFormΕνέργεια για να καλέσετε τη φόρμα σας.

Ας ελπίσουμε ότι έχετε τα απαραίτητα στη θέση τους στα οποία μπορείτε τώρα να προσθέσετε περαιτέρω φινέτσα στη γεύση. Αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Σχολιάστε