Πώς να διορθώσετε ένα σφάλμα εκτός μνήμης

Η εμφάνιση σφάλματος “εξαντλημένης μνήμης” συνήθως σημαίνει ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα εκτελούνταν δεν μπόρεσε να φορτωθεί ή δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την εργασία που ζήτησε ο χρήστης. Για να επιστρέψετε στο σωστό δρόμο, ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για τη διόρθωση ενός σφάλματος “εξαντλημένης μνήμης” χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρετε τον υπολογιστή σε έναν επαγγελματία.

Επισκόπηση των τύπων μνήμης υπολογιστή

Ένας υπολογιστής χρησιμοποιεί πολλά διαφορετικά είδη μνήμης κατά την κανονική χρήση. Οι δύο πιο κοινές είναι η φυσική μνήμη, όπως αυτή που παρέχεται από τον σκληρό δίσκο, και η μνήμη τυχαίας πρόσβασης, γνωστή ως RAM. Το τελευταίο είναι αυτό που επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να αντλεί διαφορετικά και άσχετα κομμάτια πληροφοριών σχεδόν αμέσως, ενώ ο πρώτος τύπος μνήμης χρειάζεται χρόνο για να μετακινήσει φυσικά μέρη προκειμένου να καλέσει πληροφορίες.

Αυτοί οι δύο τύποι μνήμης συνεργάζονται συχνά. Όταν ο χρήστης ανοίγει ένα πρόγραμμα, ο χρόνος που χρειάζεται για τη φόρτωση οφείλεται στον χρόνο που απαιτείται για να μετακινηθεί το τμήμα του δίσκου στις κατάλληλες θέσεις και να ανακτήσει το πρόγραμμα. Μόλις ανοίξει το πρόγραμμα, ακόμα κι αν ελαχιστοποιηθεί, καταναλώνει τη μνήμη RAM και, ως εκ τούτου, είναι γρήγορα διαθέσιμο στο χρήστη.

Ένας τρίτος τύπος μνήμης είναι η εικονική μνήμη, η οποία είναι ένας τρόπος (για να το θέσω απλά) επέκτασης της μνήμης RAM και επιτρέποντας σε μεγαλύτερα προγράμματα να εκτελούνται χωρίς να καταλαμβάνουν πραγματικά όλη τη μνήμη RAM.

Συνήθεις αιτίες σφαλμάτων μνήμης

Το σφάλμα “εκτός μνήμης” αναφέρεται στην ποσότητα της διαθέσιμης μνήμης RAM για οποιαδήποτε εργασία καλείται να εκτελέσει ο υπολογιστής. Μια αιτία ενός σφάλματος “εκτός μνήμης” είναι το άνοιγμα πάρα πολλών προγραμμάτων ταυτόχρονα.

Κάθε πρόγραμμα καταλαμβάνει μια ποσότητα μνήμης RAM και μόλις εξαντληθεί η διαθέσιμη ποσότητα στον υπολογιστή, το μηχάνημα δεν έχει πλέον διαθέσιμη εικονική μνήμη για διάφορες εργασίες, όπως η αποθήκευση ενός εγγράφου. Η λύση σε αυτή την περίπτωση θα ήταν να κλείσετε μερικά προγράμματα και να προσπαθήσετε να περιορίσετε τον αριθμό των προγραμμάτων που είναι ανοιχτά ταυτόχρονα.

Μερικές φορές ένας υπολογιστής έχει ρυθμιστεί να έχει υπερβολική RAM, η οποία δεν αφήνει αρκετή εικονική μνήμη διαθέσιμη για ορισμένες ενέργειες. Περιστασιακά, το απλό άνοιγμα των Windows σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να είναι αδύνατο.

Η Microsoft συνιστά να επιλύσετε αυτό το ζήτημα μειώνοντας την ποσότητα μνήμης RAM που επιτρέπεται στο μηχάνημα σε λιγότερο από 512 megabyte. Για να γίνει αυτό, ίσως χρειαστεί να επεξεργαστείτε ένα κλειδί μητρώου και ο χρήστης θα πρέπει να εκτελέσει την εντολή msconfig. Αναζητήστε το Κέντρο υποστήριξης της Microsoft για λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με την επίλυση αυτού του ζητήματος, ανάλογα με την έκδοση των Windows που εκτελούνται.

Η διαγραφή του μητρώου ενισχύει τη μνήμη

Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης ενός σφάλματος “εκτός μνήμης” είναι να εξετάσετε τη χρήση ενός εργαλείου καθαρισμού μητρώου στο σύστημα. Ένα ακατάστατο μητρώο περιέχει πάρα πολλές εγγραφές και αυτές που μπορεί επίσης να έχουν καταστραφεί ή να έχουν τοποθετηθεί σωστά. Τα επιπλέον δεδομένα καταλαμβάνουν χώρο στη μνήμη και ο υπολογιστής χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να τα περάσει όλα.

Σχολιάστε