Πώς να επιλέξετε εξαρτήματα για να δημιουργήσετε ένα ισχυρό κέντρο οικιακής ψυχαγωγίας/υπολογιστή

Επιλογή επεξεργαστή:

Περιηγηθείτε στον ιστότοπο της Intel για να κατανοήσετε τι ισχύει. Είναι πάντα καλύτερο να ελέγχετε για να αποφύγετε την απαξίωση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Περίπου κάθε 18 μήνες, η Intel παρουσιάζει μια νέα γενιά επεξεργαστών. Έχετε πάντα πολύ καλύτερη απόδοση στην ίδια περίπου τιμή με την προηγούμενη γενιά επεξεργαστών. Μπορείτε να βρείτε ένα εργαλείο επιλογής επεξεργαστή και τις προδιαγραφές των επεξεργαστών τους στον ιστότοπο της Intel.

Πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε την κορυφή της γραμμής της τρέχουσας γενιάς για κανονικούς οικιακούς υπολογιστές. Για αυτήν την εφαρμογή, θα πάω για το 2ndGeneration Intel Core i5 2500k. Διαθέτει ενσωματωμένα γραφικά Intel HD, επομένως με τη σωστή μητρική πλακέτα, δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα για να αγοράσετε ξεχωριστή κάρτα γραφικών.

Οι επεξεργαστές Boxed της Intel συνήθως συνοδεύονται από κατάλληλη ψύκτρα που ψύχει τον επεξεργαστή, αλλά πάντα ελέγχετε τις προδιαγραφές για να βεβαιωθείτε. Για πιο δροσερή και αθόρυβη λειτουργία, μπορεί να θέλετε να επιλέξετε μια ψύκτρα λιανικής, αλλά κάντε αυτό μόνο εάν είστε σίγουροι για την επιλογή μιας.

Οι βασικές προδιαγραφές θα είναι επίσης διαθέσιμες όταν προμηθεύεστε το στοιχείο (στην περίπτωση αυτή, στο Newegg.com).

Όταν επιλέγετε μια μητρική πλακέτα, θα πρέπει να γνωρίζετε και να ταιριάζετε την υποδοχή του επεξεργαστή (LGA1155, σε αυτήν την περίπτωση) και τον υποστηριζόμενο τύπο μνήμης (DDR3-1066/1333, σε αυτήν την περίπτωση). Αυτά είναι σημαντικά για την εφαρμογή και τη λειτουργία.

Επιλογή μητρικής πλακέτας:

Είμαι μεγάλος θαυμαστής των προϊόντων της Intel λόγω της υψηλής αξιοπιστίας με τα χρόνια. Φυσικά λοιπόν, επιλέγω μια μητρική πλακέτα κατασκευασμένη από την Intel. Επιλέχθηκε η επιτραπέζια πλακέτα DH67BL Media Series. Και πάλι, ρίξτε μια ματιά στον ιστότοπο της Intel για λεπτομέρειες. Υποστηρίζει την υποδοχή LGA1155, τη μνήμη DDR3-1066/1333 και διαθέτει συνδέσεις HDMI και DVI.

Άλλες σημαντικές προδιαγραφές στη μητρική πλακέτα που θα πρέπει να γνωρίζετε:

Αριθμός υποδοχών μνήμης: 4×240 pin. Θα πρέπει να το γνωρίζετε αυτό, μαζί με το πρότυπο μνήμης (DDR3), όταν επιλέγετε μνήμη.

Υποστηριζόμενες συσκευές αποθήκευσης: 3x SATA 3Gb/s και 2x SATA 6Gb/s. Αυτό καθορίζει τους υποστηριζόμενους σκληρούς δίσκους και το BD-ROM. Το SATA 6Gb/s είναι το νέο πρότυπο, αλλά είναι συμβατό προς τα πίσω με SATA 3Gb/s.

Ταχύτητα LAN: 10/100/1000 Mbps. Αυτό καθορίζει τη μέγιστη ταχύτητα σύνδεσης Ethernet σε ένα ενσύρματο δίκτυο.

Form Factor: Micro ATX (9,6″ x 9,6″). Αυτό είναι το φυσικό μέγεθος της σανίδας και είναι σημαντικό όταν επιλέγετε μια θήκη. Οι μικρότερες πλακέτες Micro ATX θα ταιριάζουν στις περισσότερες θήκες στυλ Media Center, ενώ ο μεγαλύτερος παράγοντας μορφής ATX μπορεί να μην είναι.

Επιλογή μνήμης:

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, απαιτούμε τις μονάδες μνήμης DDR3-1066 ή DDR3-1333 240 pin να είναι συμβατές με τον επεξεργαστή και τη μητρική πλακέτα. Επιλέγουμε 2x από το Kingston 4GB 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1333 (PC3 10600) Desktop Memory Model KVR1333D3N9/4G για ένα μεγάλο σύνολο 8 GB. Οι τιμές της μνήμης ποικίλλουν πολύ και είναι φθηνές από τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, επομένως επωφεληθείτε από την τιμή. Η πλακέτα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 4 μονάδες, αλλά τα 2×4 GB είναι αρκετά για τις εφαρμογές μας.

Επιλογή του σκληρού δίσκου:

Οι τιμές των σκληρών δίσκων σχεδόν τριπλασιάστηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2011 λόγω έλλειψης εξαρτημάτων ως αποτέλεσμα του καιρού στην Ταϊλάνδη. Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για μερικά τρίμηνα. Προηγουμένως, δεδομένου ότι οι σκληροί δίσκοι ήταν πραγματικά φθηνοί, το σύστημα εδώ κατασκευαζόταν με δύο σκληρούς δίσκους. Το πρώτο είναι μια μονάδα δίσκου 320 GB που χρησιμοποιείται για τη φόρτωση του λειτουργικού συστήματος και οποιωνδήποτε άλλων προγραμμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στο σύστημα. Η δεύτερη μονάδα δίσκου 2 TB είναι αφιερωμένη στην Εγγραφή τηλεόρασης και μπορεί να χωρέσει περίπου 300 ώρες HDTV.

Γενικά, όσο περισσότερες κεφαλές Read/Write έχετε, τόσο καλύτερη είναι η απόδοση.

Πρόσφατα άλλαξα σε ψηφιακούς πράσινους ή μπλε σκληρούς δίσκους Western, επειδή πήρα έναν σε προσφορά και βρήκα ότι ήταν πολύ πιο αθόρυβος από το Seagate που είχα συνηθίσει.

Οι βασικές προδιαγραφές των δίσκων που επηρεάζουν την εφαρμογή και τη λειτουργία είναι η ταχύτητα SATA και το φυσικό μέγεθος.

Το SATA 6Gb/s περιγράφει την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και είναι το νέο πρότυπο για επιτραπέζιους υπολογιστές. Η επιλεγμένη μητρική υποστηρίζει δύο SATA 6Gb/s, επομένως φροντίστε να τις συνδέσετε στις συνδέσεις 6Gb της μητρικής πλακέτας για καλύτερη απόδοση.

Το φυσικό μέγεθος της μονάδας χαρακτηρίζεται ως εσωτερική μονάδα δίσκου 3,5″. Αυτή η προδιαγραφή είναι σημαντική όταν επιλέγετε τη θήκη του υπολογιστή σας. Η επιλεγμένη θήκη περιέχει δύο εσωτερικές μονάδες 3,5″.

Επιλογή μονάδας οπτικού δίσκου (Blu-ray/CD/DVD ROM):

Οι σημερινές μονάδες οπτικού δίσκου είναι συνήθως ταχύτητες μεταφοράς SATA 3Gb/s. Το φυσικό μέγεθος για επιτραπέζιους υπολογιστές περιγράφεται ως εσωτερική μονάδα δίσκου 5,25″ και ταιριάζουν σε μια θήκη που διαθέτει εξωτερική θήκη μονάδας 5,25″. Η θήκη καθορίζει τη θήκη ως εξωτερική επειδή σας δίνει πρόσβαση για να ανοίξετε τη θήκη της μονάδας.

Απαιτείται πρόσθετο λογισμικό όπως το Power DVD για την αναπαραγωγή δίσκου Blu-ray. Ορισμένες μονάδες δίσκου συνοδεύονται από αυτό το λογισμικό. Διαπίστωσα ότι τα περισσότερα διαδικτυακά καταστήματα είναι ασαφή σχετικά με το αν το λογισμικό περιλαμβάνεται ή όχι. Η Samsung που περιλαμβάνεται στον παραπάνω πίνακα, συνοδεύεται από λογισμικό.

Κάρτες TV Tuner:

Έχω δύο “AVerMedia AVerTVHD Duet – PCTV Tuner (A188 – White Box) – OEM” στο σύστημά μου. Το κύριο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ο τύπος διεπαφής, ο οποίος είναι η διεπαφή PCI-Express x1. Αυτό περιγράφηκε στο άρθρο 2. Η επιλεγμένη μητρική πλακέτα Intel φιλοξενεί δύο τέτοιες υποδοχές επέκτασης.

Αυτή η ρύθμιση παρέχει τέσσερις διαθέσιμους δέκτες για ταυτόχρονη εγγραφή ή παρακολούθηση ενός καναλιού ενώ εγγράφετε άλλα τρία.

Επιλογή θήκης υπολογιστή:

Για να έχετε το κέντρο ψυχαγωγίας σας να μοιάζει με άλλο εξοπλισμό ήχου, θα χρειαστεί να επιλέξετε μια θήκη από την κατηγορία HTPC/Media Center. Για να αποφύγω την ταλαιπωρία να πρέπει να επιλέξω ένα τροφοδοτικό που να ταιριάζει στη θήκη, επέλεξα μια θήκη με ενσωματωμένο τροφοδοτικό 500W. “APEVIA Black SECC Steel / Aluminium X-MASTER-BK/500 ATX Media Center / HTPC Case”.

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή τροφοδοσία ισχύος. Επειδή δεν χρησιμοποιούμε πρόσθετες κάρτες γραφικών, τα 350W έως 500W είναι συνήθως περισσότερο από επαρκή. Μη διστάσετε να επιλέξετε μια θήκη που σας αρέσει πιο αισθητικά.

Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η επιλεγμένη μητρική σας ταιριάζει στη θήκη. Η μητρική πλακέτα Micro-ATX ταιριάζει στις περισσότερες περιπτώσεις.

Χρησιμοποιούμε δύο σκληρούς δίσκους 3,5″ και μια συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray 5,25″, επομένως η θήκη πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο θέσεις 3,5″ και μία εξωτερική θήκη 5,25″.

Ένα πράγμα που με ενοχλεί όταν αγοράζω μια θήκη είναι ότι ο τύπος του ανεμιστήρα ή ο θόρυβος του ανεμιστήρα δεν προσδιορίζεται σχεδόν ποτέ. Δεν ξέρετε πραγματικά τι θα πάρετε μέχρι να το συνδυάσετε. Ευτυχώς, οι ανεμιστήρες είναι φθηνοί και μπορείτε να τους αντικαταστήσετε εάν το επίπεδο θορύβου είναι πολύ υψηλό για εσάς.

Ο θόρυβος του ανεμιστήρα εξαρτάται από τη σχεδίαση, την ταχύτητα περιστροφής και τη ροή αέρα. Όσο χαμηλότερο είναι το αναφερόμενο επίπεδο θορύβου σε dBA, τόσο πιο αθόρυβο θα πρέπει να είναι. Ένας ανεμιστήρας μεταβλητής ταχύτητας θα ελέγχει τη βάση της ταχύτητας στη θερμοκρασία στο εσωτερικό της θήκης, επομένως θα περιστρέφεται μόνο όσο γρήγορα χρειάζεται, διατηρώντας τον θόρυβο στο ελάχιστο.

Ασύρματο πληκτρολόγιο και ασύρματο τηλεχειριστήριο:

Μου αρέσει ιδιαίτερα το “nMEDIAPC HTPCKB-B Μαύρο βελτιωμένο ασύρματο πληκτρολόγιο 2,4 GHz RF με Track Ball & Remote Combo Set”, επειδή ένα ποντίκι με μπάλα είναι ενσωματωμένο στο τηλεχειριστήριο του υπολογιστή. Αυτό διευκολύνει τη λειτουργία του media player. Δεν χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ το πληκτρολόγιο, αλλά όταν το κάνω, το ενσωματωμένο ποντίκι με μπάλα πίστας είναι επίσης χρήσιμο. Δεν απαιτείται επιφάνεια για τη λειτουργία του ποντικιού.

Επιλογή λειτουργικού συστήματος:

Τα Windows 7 home premium και νεότερες εκδόσεις διαθέτουν κέντρο Windows Media που διαχειρίζεται τις κάρτες δέκτη και την εγγεγραμμένη τηλεόραση.

Επέλεξα τα Windows 7 Professional επειδή σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε την Απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας για να συνδεθείτε εξ αποστάσεως στον υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιώντας το φορητό υπολογιστή μου, συνδέομαι στον υπολογιστή πολυμέσων για να κάνω πιο απαιτητικές εργασίες.

Σημειώστε ότι το επιλεγμένο λειτουργικό σύστημα Windows 7 είναι η έκδοση OEM (Original Equipment Manufacturer). Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τεχνική υποστήριξη λογισμικού που προσφέρεται από τη Microsoft, αλλά είναι πολύ φθηνότερο.

Δεν έχω ποτέ την ανάγκη να καλέσω τη Microsoft για τεχνική υποστήριξη. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, οι πιθανότητες είναι ότι κάποιος άλλος θα το είχε ήδη βρει, οπότε κάντε μια αναζήτηση στο Google.

Βάζοντας τα όλα μαζί:

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτό το άρθρο αφορά κυρίως την επιλογή στοιχείων για την κατασκευή του Media PC σας. Το εγχειρίδιο εξαρτημάτων σας θα σας καθοδηγήσει στα βήματα που απαιτούνται για τη συναρμολόγηση των διαφορετικών εξαρτημάτων. Εάν χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια, μπορείτε να κάνετε μια απλή αναζήτηση στο Google σχετικά με το «πώς να φτιάξω τον δικό μου υπολογιστή».

Μην ξεχάσετε να συνδέσετε τους διακόπτες και τις υποδοχές του μπροστινού πίνακα.

Μόλις συνδεθούν όλα, είστε πλέον έτοιμοι να ενεργοποιήσετε τον νέο σας υπολογιστή.

Εάν όλα πάνε καλά, θα δείτε μια οθόνη εκκίνησης μόλις ενεργοποιήσετε την τροφοδοσία. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο της μητρικής πλακέτας για να κάνετε τις ρυθμίσεις του BIOS, εάν χρειάζεται. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις θα πρέπει να λειτουργούν χωρίς να απαιτούνται αλλαγές, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να διαβάζετε αυτήν την ενότητα του εγχειριδίου για να δείτε τι είναι διαθέσιμο.

Το επόμενο βήμα θα ήταν να τοποθετήσετε το DVD των Windows και να ακολουθήσετε τις οδηγίες εγκατάστασης. Φροντίστε να είστε συνδεδεμένοι στο δίκτυό σας και να έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο. Η εγκατάσταση των Windows θα διαρκέσει περίπου μία ώρα. Όταν σας ζητηθεί, επιλέξτε αυτόματη λήψη και εγκατάσταση ενημερώσεων των Windows. Οι ενημερώσεις πιθανότατα θα διαρκέσουν άλλη μια ώρα, ανάλογα με το πόσες είναι.

Ενημερώσεις υλικολογισμικού και προγράμματος οδήγησης:

Αυτές οι ενημερώσεις παρέχονται συνήθως για τη διόρθωση σφαλμάτων και τη βελτίωση της λειτουργικότητας της συσκευής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί σωστά χωρίς αυτές τις ενημερώσεις, ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα λειτουργικότητας, είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε τον ιστότοπο του κατασκευαστή και να εγκαταστήσετε τις διαθέσιμες ενημερώσεις.

Για μητρικές πλακέτες Intel, τα προγράμματα οδήγησης συσκευών Intel είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο λήψης της Intel για συνδέσεις δικτύου (LAN), γραφικά, Chipset και συσκευές ήχου.

Παρακαλούμε επισκεφθείτε μας στο 1o1connections.com για περισσότερα άρθρα σχετικά με το My Connected Home.

Σχολιάστε