Πώς να επισκευάσετε μια κατεστραμμένη μητρική πλακέτα

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, οι υπολογιστές σταδιακά συρρικνώνονται σε μέγεθος και ο πιο βαθύς αντίκτυπος αυτής της αλλαγής είναι στις μητρικές πλακέτες. Μια μητρική πλακέτα είναι επίσης γνωστή ως πίνακες λογικής στις συσκευές Apple. Είναι το κεντρικό PCB σε έναν υπολογιστή. Σήμερα, οι μητρικές πλακέτες ή οι πλακέτες λογικής έχουν γίνει τόσο μικρές που οι περισσότεροι επισκευαστές κινητών συσκευών σκέφτονται να αντικαταστήσουν το εξάρτημα αντί να επενδύσουν τον πολύτιμο χρόνο τους για την επισκευή του.

Θεωρήστε έναν υπολογιστή ως κτίριο και τη μητρική πλακέτα ως θεμέλιο λίθο. Τότε γίνεται σαφές γιατί οποιαδήποτε βλάβη σε μια μητρική πλακέτα μπορεί να αποδειχθεί προβληματική, αλλά δεν είναι αδύνατο να επισκευαστεί μια κατεστραμμένη μητρική πλακέτα.

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε ένα ταξίδι για να ανακαλύψουμε πώς μπορεί κανείς να επισκευάσει μια κατεστραμμένη μητρική πλακέτα.

Γνωρίστε τους τύπους μητρικών πλακών

Εάν ένας επαγγελματίας επισκευής δεν έχει αποκτήσει γνώσεις σχετικά με διαφορετικούς τύπους μητρικών πλακών, θα παραμείνει δύσκολο γι ‘αυτόν να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Για παράδειγμα, υπάρχουν οι μητρικές AT που είναι οι παλαιότερες και οι μητρικές ATX που έγιναν δημοφιλείς τη δεκαετία του ’90. Υπάρχουν επίσης οι μητρικές LPX, BTX, Pico BTX και Mini ITX.

Κατανοήστε τα διάφορα συστατικά

Μια μητρική πλακέτα έχει πολλά εξαρτήματα με το καθένα να εκτελεί μια ξεχωριστή λειτουργία. Χωρίς να αναπτύξει μια εις βάθος κατανόηση αυτών των στοιχείων, ένας επαγγελματίας επισκευής δεν μπορεί ποτέ να εντοπίσει τη βασική αιτία του προβλήματος σε μια μητρική πλακέτα. Μερικά από αυτά τα στοιχεία είναι η CPU, η RAM, το BIOS, οι δίαυλοι επέκτασης και ούτω καθεξής.

Έχετε τα κατάλληλα εργαλεία επισκευής

Είναι σημαντικό να έχετε τα κατάλληλα εργαλεία για την επισκευή μιας κατεστραμμένης μητρικής πλακέτας. Η έλλειψη των σωστών εργαλείων οδηγεί μόνο σε άγχος και σύγχυση κατά την εργασία επισκευής. Έτσι, οι επαγγελματίες επισκευών πρέπει να δώσουν προσοχή για να συγκεντρώσουν τα σωστά εργαλεία που είναι τα εξής:

Γενικό σετ κατσαβιδιών

Φορητό αυτόνομο ψηφιακό μικροσκόπιο

Θήκη κινητού PCB

Σταθμός συγκόλλησης

Προσδιορίστε το υποκείμενο πρόβλημα

Όταν κάποιος λέει ότι η μητρική πλακέτα είναι νεκρή, είναι καιρός να το ξανασκεφτούμε. Είναι απίθανο μια ποιοτική μητρική πλακέτα να καταστραφεί ξαφνικά, εκτός κι αν υπάρξει ζημιά από κεραυνό. Τις περισσότερες φορές, ο πραγματικός ένοχος είναι ένα νεκρό τροφοδοτικό. Επομένως, είναι καλύτερο να επενδύσετε πρώτα χρόνο στον εντοπισμό της βασικής αιτίας του προβλήματος.

Μερικές φορές, ακόμα κι αν το τροφοδοτικό είναι εντάξει, η μητρική πλακέτα μπορεί να αποτύχει να λειτουργήσει λόγω ενός μικρού σφάλματος κατά τη συναρμολόγηση των εξαρτημάτων της ή μιας ελαττωματικής σύνδεσης. Ωστόσο, εάν η ζημιά οφείλεται σε διαρροή νερού, η χρήση καθαριστικού υπερήχων μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα.

Τέλος, εάν φαίνεται ότι η διάγνωση του προβλήματος απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη και αφού δοκιμάσετε όλες τις μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων, η μητρική πλακέτα δεν λειτουργεί, είναι συνετό να αναζητήσετε επαγγελματική υπηρεσία επισκευής λογικής πλακέτας από ειδικούς.

Σχολιάστε