Ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό DC – Πώς να το χρησιμοποιήσετε για να ανακαλύψετε βραχυκυκλωμένα εξαρτήματα στην κύρια πλακέτα

Πολύ συχνά, όποτε ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός δεν λειτουργεί ή δεν λειτουργεί, υποπτευόμασταν αμέσως ένα ελαττωματικό τροφοδοτικό λειτουργίας διακόπτη. Γνωρίζετε όμως ότι ελαττωματικά ή βραχυκυκλωμένα εξαρτήματα στη μητρική πλακέτα ή στην κύρια πλακέτα θα μπορούσαν να προκαλέσουν διακοπή λειτουργίας και του τροφοδοτικού;

Το τροφοδοτικό λειτουργίας διακόπτη (SMPS) έχει σχεδιαστεί τόσο αποτελεσματικά ώστε όποτε υπάρχει βραχυκύκλωμα στην κύρια πλακέτα, η τροφοδοσία ρεύματος διακόπτεται από μόνη της και σταματά να λειτουργεί εντελώς. Εάν δεν έχετε εμπειρία σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων τροφοδοσίας λειτουργίας διακόπτη, μπορεί να πιστεύετε ότι το τροφοδοτικό έχει πρόβλημα, όπου στην πραγματικότητα η κύρια πλακέτα είναι η πραγματική αιτία χωρίς πρόβλημα τροφοδοσίας.

Το τροφοδοτικό λειτουργίας διακόπτη έχει κύκλωμα αίσθησης ρεύματος (αν κοιτάξετε τον ακροδέκτη IC UC3842 PWM 3, ανέφερε I-sense που σημαίνει αίσθηση ρεύματος) και εάν υπάρχει βραχυκύκλωμα στη δευτερεύουσα πλευρά (είτε σε δευτερεύουσες διόδους είτε στην κύρια πλακέτα), το ρεύμα που αντλείται θα αυξανόταν και αυτό θα οδηγήσει το IC PWM να σταματήσει να παράγει έξοδο στο τροφοδοτικό και έτσι η τροφοδοσία ρεύματος θα κλείσει. Όλα αυτά συμβαίνουν σε κλάσματα δευτερολέπτων και δεν έχετε την ευκαιρία να μάθετε αν υπάρχουν τάσεις εξόδου στη δευτερεύουσα πλευρά.

Ορισμένοι παλαιότεροι σχεδιασμοί τροφοδοτικού SMPS δεν χρησιμοποιούν το IC PWM, αλλά έχουν το κύκλωμα για ανίχνευση ρεύματος που τραβιέται και κλείνει μόνο του κάθε φορά που ανιχνεύει βραχυκύκλωμα στη δευτερεύουσα πλευρά. Ένα καλό παράδειγμα ήταν το τροφοδοτικό που χρησιμοποιείται στον εκτυπωτή. Οι εκτυπωτές έχουν συνήθως δύο πλακέτες. το ένα ήταν το τροφοδοτικό ενώ το άλλο η κύρια πλακέτα. Εάν υπάρχει βραχυκύκλωμα στην κύρια πλακέτα, το τροφοδοτικό δεν θα λειτουργούσε. Για να απομονωθεί στο σημείο που βρίσκεται το πρόβλημα, πρέπει να αφαιρέσετε το βύσμα από την πλακέτα τροφοδοσίας. Μόλις αφαιρεθεί η υποδοχή τροφοδοσίας στην κύρια πλακέτα, μπορείτε τώρα να ενεργοποιήσετε τον εκτυπωτή και να ελέγξετε εάν υπάρχουν τάσεις στην υποδοχή τροφοδοσίας ρεύματος.

Εάν υπάρχουν μηδενικές τάσεις μετρημένες σε όλες τις ακίδες τροφοδοσίας (VCC), τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το τροφοδοτικό έχει πρόβλημα και μπορείτε να βάλετε ολόκληρη τη συγκέντρωσή σας σε αυτήν την πλακέτα τροφοδοσίας. Τι γίνεται αν υπάρχουν μετρημένες τάσεις στο βύσμα; Αυτό σημαίνει ότι η κύρια πλακέτα προκαλεί το πρόβλημα χωρίς ρεύμα πιθανότατα λόγω ορισμένων βραχυκυκλωμένων εξαρτημάτων στην κύρια πλακέτα.

Προς ενημέρωσή σας, οι εκτυπωτές dot-matrix συνήθως απαιτούσαν δύο τάσεις για να λειτουργήσουν. Το ένα είναι τα 5 Volt (για λογικό IC, eeprom και CPU) και το άλλο είναι 30+ volt για τα μοτέρ. Το ερώτημα τώρα είναι πώς ξέρουμε αν η κύρια πλακέτα είναι η κύρια αιτία που κλείνει την παροχή ρεύματος; Πολύ απλό, απλώς χρησιμοποιήστε το αναλογικό πολύμετρό σας σε X 1 Ohm και μετρήστε μεταξύ της ακίδας τροφοδοσίας (ας πούμε ακίδα 5 βολτ) και της γείωσης της κύριας πλακέτας και, στη συνέχεια, αντιστρέψτε τους αισθητήρες. Ένας καλός πίνακας δεν πρέπει να δείχνει δύο παρόμοιες ενδείξεις και αν έχετε δύο παρόμοια ohms, τότε αυτό σημαίνει ότι η γραμμή 5 βολτ είχε βραχυκυκλωθεί στη γείωση μέσω ορισμένων ελαττωματικών εξαρτημάτων.

Εάν έχετε επιβεβαιώσει ότι η γραμμή 5 βολτ έχει πρόβλημα τότε πώς θα βρούμε τον ένοχο αφού υπάρχουν τόσα εξαρτήματα συνδεδεμένα σε αυτή τη γραμμή; TTL IC, CPU, EEPROM, τρανζίστορ, δίοδοι και ακόμη και μικροί πυκνωτές φίλτρων είναι όλα συνδεδεμένα στη γραμμή 5 βολτ. Οποιοδήποτε από αυτά τα εξαρτήματα βραχυκυκλώνεται θα μπορούσε να μην τροφοδοτήσει τον εκτυπωτή. Μπορείτε να αφαιρέσετε κάθε καλώδιο εξαρτημάτων (τροφοδοσία 5 volt) στην κύρια πλακέτα και να ελπίζετε ότι το βραχυκύκλωμα θα φύγει. Αν υποθέσουμε ότι αν τύχει να αφαιρέσετε έναν από τον πείρο του πυκνωτή του φίλτρου και το βραχυκύκλωμα έχει φύγει, τότε μπορούμε να πούμε ότι ο πραγματικός ένοχος είναι ο πυκνωτής του φίλτρου.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι τι γίνεται αν η πλακέτα έχει πολλά εξαρτήματα πάνω της και αυτό θα σας καταναλώσει πολύ χρόνο για να απομονώσετε το πρόβλημα αφαιρώντας μία καρφίτσα κάθε φορά. Δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσετε τον ακροδέκτη τροφοδοσίας 5 βολτ σε ένα IC spider που έχει 100 ή περισσότερες ακίδες. Πολλά spider IC έχουν περισσότερους από έναν ακροδέκτες τροφοδοσίας 5 βολτ. Μερικοί έχουν ακόμη και 4 και άλλοι έχουν 6 έως 8 καρφίτσες τροφοδοσίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχετε μία καρφίτσα κάθε φορά μέχρι να εντοπίσετε τελικά το σφάλμα; Όχι μόνο αυτό, για να αφαιρέσετε τον πείρο τροφοδοσίας από τα IC spider και να ελέγξετε για τυχόν βραχυκύκλωμα μεταξύ των γειώσεων απαιτούσε επίσης πολύ καλή ικανότητα. Εάν μπερδέψατε το κομμάτι της πλακέτας κυκλώματος, η κύρια πλακέτα μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν επισκευάζεται. Παρόλο που μπορείτε να επισκευάσετε τη σπασμένη διαδρομή κυκλώματος, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε λύσει την πραγματική βλάβη!

Βλέπετε το επιπλέον πρόβλημα να προκύπτει όταν προσπαθείτε να ανακαλύψετε το σφάλμα; Πρέπει να υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το είδος προβλήματος. Ναι, είναι αλήθεια ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον μετρητή ESR για να παρακολουθεί αργά την πηγή του βραχυκυκλώματος. Ο ένας καθετήρας συνδέεται με τη γείωση και ο άλλος στη γραμμή κυκλώματος και αν η μέτρηση αυξάνεται καθώς κάνετε ανιχνευτή περαιτέρω κατά μήκος της διαδρομής, ξέρετε ότι κατευθύνεστε προς τη λάθος κατεύθυνση! Εάν η τιμή ESR μειώνεται καθώς κινείστε κατά μήκος της διαδρομής, τότε είστε στη σωστή κατεύθυνση. Το πρόβλημα είναι τι γίνεται αν η κύρια πλακέτα έχει διπλά στρώματα, 4 ή και 8 στρώσεις; Μπορεί να χάνετε πολύ από τον πολύτιμο χρόνο σας προσπαθώντας να εντοπίσετε το πραγματικό σφάλμα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του μετρητή ESR! Αφού εξηγήσατε τόσα πολλά για τα προβλήματα, τώρα είναι η στιγμή που περιμένετε να λάβετε την απάντηση σχετικά με το πώς να λύσετε γρήγορα αυτού του είδους τα σφάλματα.

Γνωρίζετε ότι το Ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό DC εκτός από τη χρήση του για την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού κυκλώματος, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την εύρεση ενός βραχυκυκλωμένου στοιχείου σε μια μητρική πλακέτα; Υποθέτοντας ότι έχετε επιβεβαιώσει ότι οι γραμμές τροφοδοσίας VCC βραχυκυκλώθηκαν στη γείωση μέσω ορισμένων ελαττωματικών εξαρτημάτων, μπορείτε εύκολα να το εντοπίσετε με τη χρήση μιας μεταβλητής ψηφιακής τροφοδοσίας DC ρυθμιζόμενης ισχύος. Εάν δεν έχετε το ψηφιακό, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε ένα με τον μετρητή αναλογικού πίνακα που είναι φθηνότερο.

Τώρα συνδέστε το κλιπ αλιγάτορα από τη θετική τροφοδοσία εξόδου στον ακροδέκτη VCC 5 βολτ στην κύρια πλακέτα και την αρνητική έξοδο στη γείωση της κύριας πλακέτας, όπως φαίνεται στην εικόνα. Μόλις ολοκληρωθούν όλα, ήρθε η ώρα να ενεργοποιήσετε το ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό DC. Αλλάξτε αργά το κουμπί δεξιόστροφα και δείτε την τάση να αυξάνεται. Ταυτόχρονα, η τρέχουσα λήψη μπορεί να φανεί από την τρέχουσα ένδειξη ψηφιακού μετρητή. Από έμπειρους, εάν υπάρχει βραχυκύκλωμα στην κύρια πλακέτα, όποτε αυξάνεται η τάση, το ρεύμα θα αυξάνεται δραματικά και εάν δεν υπάρχει βραχυκύκλωμα θα υπάρχει μικρότερη έλξη ρεύματος.

Εντάξει, πίσω σε αυτό το πρόβλημα, εάν παρατηρήσετε ότι το ρεύμα που αντλείται επίσης αυξάνεται (γρήγορα) ανάλογα με την αύξηση της ρύθμισης τάσης, είστε πλέον σίγουροι ότι υπάρχει βραχυκύκλωμα στοιχείου στην κύρια πλακέτα. Τι σημαίνει αυτό? Είναι καλά νέα για εμάς, γιατί αν το ρεύμα τραβήξει πολύ, μπορούμε να γνωρίζουμε τον ένοχο αγγίζοντας τα πιο καυτά εξαρτήματα στον κεντρικό πίνακα. Χρησιμοποιώντας το δάχτυλό σας μπορείτε να αγγίξετε οποιαδήποτε εξαρτήματα είναι πολύ ζεστά. Αγγίξτε τα IC, τις διόδους, τα τρανζίστορ, τους πυκνωτές κ.λπ. Μόλις εντοπίσετε ότι μόνο ένα εξάρτημα που είναι εξαιρετικά ζεστό στην επαφή, τότε αυτός ήταν ο ένοχος! Αυτή είναι η πραγματική αιτία που προσπαθείτε να βρείτε! Έχω χρησιμοποιήσει αυτήν τη μέθοδο για να λύσω πολλά προβλήματα κύριας πλακέτας και συνήθως ο ένοχος αποδεικνύεται ότι ήταν μια ελαττωματική συστοιχία πύλης και ram IC.

Γιατί δεν αλλάζω αμέσως την τάση εξόδου από το ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό dc στα 5 βολτ αφού και η ελαττωματική κύρια πλακέτα χρησιμοποιεί 5 βολτ για να λειτουργήσει; Εάν το κάνω αυτό και αν τα ελαττωματικά εξαρτήματα ζεστάθηκαν πολύ γρήγορα, φοβάμαι ότι αυτό θα οδηγήσει το ελαττωματικό εξάρτημα σε ανοιχτό κύκλωμα. Εάν το ελαττωματικό εξάρτημα ανοίξει το κύκλωμα, το ρεύμα θα μειωθεί και η μόνη ένδειξη ότι έχετε να εντοπίσετε τον ένοχο έχει καταστραφεί! Εάν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να μην έχετε υψηλότερο ποσοστό επισκευής της πλακέτας. Φυσικά μπορείτε ακόμα αντικαθιστώντας ένα προς ένα τα IC spider SMD, αλλά αυτό σίγουρα θα σας καταναλώσει πολύ χρόνο επισκευής.

Η παραπάνω μέθοδος που μόλις ανέφερα δεν περιορίζεται μόνο στην κύρια πλακέτα του εκτυπωτή. μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τύπους πλακέτας, όπως η μητρική πλακέτα υπολογιστή, σκληρός δίσκος, dvd, vcd, βιομηχανική πλακέτα κ.λπ. Αποκτήστε τροφοδοτικό με ρύθμιση DC και είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να εντοπίσετε βραχυκυκλωμένο εξάρτημα στην κύρια πλακέτα το συντομότερο χρόνος δυνατός! Παρεμπιπτόντως η προδιαγραφή του Ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό DC που χρησιμοποιώ ήταν 5Α 30 βολτ (μεταβλητού τύπου). Καλή σου μέρα φίλε μου!

Σχολιάστε