Σε τι χρησιμεύει ένας μίνι φορητός υπολογιστής;

Ένας μίνι φορητός υπολογιστής, αλλιώς γνωστός ως netbook ή υποnotebook, είναι ένας μικρός φορητός υπολογιστής με συνήθως ένα μικρό κομμάτι οθόνης και περιορισμένη μνήμη, υπολογιστικές δυνάμεις. Ένα μίνι είναι συνήθως μικρότερο από 12″ μέγεθος οθόνης, τις περισσότερες φορές 10″ ή 11,4″-11,6″ ή 12″ για συντομία. Τα netbook 10″ έχουν συνήθως ευρεία οθόνη 1024 pixel για καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Οι περισσότερες ιστοσελίδες είναι βελτιστοποιημένες για 1024 εικονοστοιχεία, επομένως το de facto πρότυπο.

Τα περισσότερα netbook δεν έχουν εξαιρετική υπολογιστική ισχύ, τείνουν να διαθέτουν επεξεργαστή μονού πυρήνα 1,3-1,6 ghz κατασκευασμένο είτε από τη VIA είτε από την Intel. Αυτοί οι φορητοί επεξεργαστές είναι εκσπλαχνισμένες εκδόσεις επιτυχημένων επεξεργαστών που κατασκευάζονται από τον κατασκευαστή. Η Intel απέρριψε όλα όσα αύξαναν την κατανάλωση ενέργειας κατά περισσότερο από 1% για 1% ή μικρότερη υπολογιστική ταχύτητα. Ως εκ τούτου, τα άτομα στερούνται εκτέλεσης εκτός σειράς, αλλά αντ’ αυτού έχουν υπερνήμα. Και οι δύο τεχνολογίες επηρεάζουν την ταχύτητα του επεξεργαστή, η εκτέλεση εκτός σειράς σημαίνει ότι ο πυρήνας μπορεί να πηδήξει πέρα ​​δώθε σε μια αλυσίδα λειτουργιών, η έλλειψή του κάνει τους μαθηματικούς υπολογισμούς να είναι πιο αργοί.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ταχύτητα των επιστημονικών υπολογισμών σε ένα netbook. Το Hyperthreading αντιγράφει καταχωρητές κατάστασης, γεγονός που κάνει τον επεξεργαστή να μπορεί να ξεκινήσει να εκτελεί ένα πρόγραμμα και στη συνέχεια να μεταπηδήσει σε ένα άλλο χωρίς να ξεχνάει πού ήταν με το πρώτο νήμα. Με αυτήν την τεχνολογία ο επεξεργαστής κερδίζει περίπου 5% ταχύτητα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών εργασιών, κάτι που συμβαίνει συχνά κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο. Απλώς σκεφτείτε το για ένα δευτερόλεπτο, περιήγηση στο διαδίκτυο, ακρόαση μουσικής, εκτέλεση MSN για να δείτε αν υπάρχουν εισερχόμενα άμεσα μηνύματα, διαχειριστής αρχείων στο παρασκήνιο, ίσως και επεξεργαστής κειμένου για να κρατάτε σημειώσεις. Το Atom είναι εξαιρετικό σε αυτό το είδος εργασίας, αλλά δεν του αρέσει η κωδικοποίηση ή η αποκωδικοποίηση ροών δεδομένων, γεγονός που καθιστά την αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ευκρίνειας αγχωτική ή αδύνατη εντελώς.

Ένα μέσο netbook έχει 1 gigabyte μνήμης, ορισμένα μοντέλα έχουν ακόμη και 2, αλλά η πιο κοινή είναι η μικρότερη διαμόρφωση. Αρκετά για να γίνουν όλα όσα περιγράφονται παραπάνω ταυτόχρονα και δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο κάποιος θα περίμενε περισσότερα από αυτό από έναν μίνι φορητό υπολογιστή. Τα φθηνά μοντέλα τείνουν να έχουν σκληρό δίσκο 160 GB, αυτό είναι αρκετό για να αποθηκεύσετε 30 ταινίες ποιότητας DVD ασυμπίεστες και το λειτουργικό σύστημα. Δεν μου έχει τελειώσει ποτέ από τότε που είχα το Asus eee 1005ha με σκληρό δίσκο ίδιας χωρητικότητας, και το οδηγώ αυτό το πράγμα στην άκρη και πίσω για σχεδόν 4 μήνες.

Αυτό που πουλάει πραγματικά ένα netbook είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του. Η Asus έχει οδηγήσει το κοπάδι, έχουν ακόμη και ένα μοντέλο με 10,5 ώρες απαιτούμενο χρόνο. Οι δοκιμές δείχνουν ότι είναι ελαφρώς υπερβολικοί, αλλά είναι εφικτός χρόνος περιήγησης 9,5-10 ωρών.

Είναι πραγματικά υπέροχο τι μπορούν να κάνουν αυτοί οι μικροί φορητοί υπολογιστές. Εάν έχετε υψηλές προσδοκίες, περιμένετε να απογοητευτείτε. Αν νομίζετε ότι δεν είναι καλοί, πάρτε ένα, υπόσχομαι ότι θα σας περιμένει μια έκπληξη.

Σχολιάστε