Τι κάνει ένας ψηφιακός επεξεργαστής μπάσων;

Εάν πρόκειται να δείτε οποιοδήποτε σύστημα που έχει ένα σοβαρό στερεοφωνικό αυτοκινήτου, πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι τα περισσότερα διαθέτουν ψηφιακό επεξεργαστή ήχου. Την πρώτη φορά που είδα ένα από αυτά, νόμιζα ότι ήταν απλώς μια υπερτιμημένη ενίσχυση μπάσων και ότι ο τρέχων ενισχυτής μου θα έκανε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα. Δεν ήξερα ότι ένας επεξεργαστής μπάσων είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ενίσχυση μπάσων.

Ένας επεξεργαστής μπάσων εγκαθίσταται πριν από οποιαδήποτε διασταύρωση ή επεξεργαστή σήματος. Έτσι θα συνδεόταν αμέσως μετά τη μονάδα ταμπλό σας. Τοποθετείτε πάντα πριν από το crossover σας. Στην αρχή μπορεί να σκεφτείτε ότι ένας επεξεργαστής μπάσων θα ήταν μόνο για κεφαλές μπάσων. Αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση που ένας επεξεργαστής μπάσων μπορεί επίσης να βελτιώσει τον χαμηλό ήχο όλης της μουσικής από την κλασική έως τη ραπ. Τι ακριβώς κάνει λοιπόν;

Ένας καλός επεξεργαστής μπάσων περιέχει ένα κύκλωμα που αναδημιουργεί με ακρίβεια και εγχέει πληροφορίες χαμηλής συχνότητας πίσω στο σήμα, δίνοντας στα μπάσα σας μεγαλύτερη απήχηση. Ένας επεξεργαστής μπάσων θα σας επιτρέψει επίσης να προσαρμόσετε αυτή τη χαμηλή ισχύ στο συγκεκριμένο όχημά σας. Αυτό το κάνει επιτρέποντάς σας να ελέγχετε τις λειτουργίες para-bass. Αυτό που κάνει αυτό είναι ότι σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη σάρωση και το πλάτος των μπάσων.

Η σάρωση θα σας επιτρέψει να επιλέξετε μια συγκεκριμένη συχνότητα που θέλετε να μεγιστοποιήσει το κύκλωμα αποκατάστασης μπάσων. Έχοντας χαμηλότερη σάρωση, τα μπάσα θα κεντραριστούν γύρω από χαμηλότερες συχνότητες. Ενώ η σάρωση υψηλότερη σημαίνει ότι θα κεντραριστεί γύρω από υψηλότερη συχνότητα. Ενώ το πλάτος σάς επιτρέπει να ελέγχετε πόσο μεγάλο εύρος συχνοτήτων θα επηρεάσει. Εάν έχετε το πλάτος χαμηλό, τα μπάσα θα κεντραριστούν γύρω από ένα μικρότερο εύρος συχνοτήτων και αν το αυξήσετε πιο ψηλά θα αυξήσετε το εύρος συχνοτήτων.

Έτσι, με όλη αυτή την επεξεργασία μπάσων που βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί να ανησυχείτε για τα ακριβά υπογούφερ σας. Ξέρω ότι είναι κάτι για το οποίο ανησυχούσα όταν εγκατέστησα για πρώτη φορά ένα “επίκεντρο” από τον Audio Control, έναν δημοφιλή επεξεργαστή μπάσων. Με ανησυχούσαν κυρίως οι υποηχητικές συχνότητες που μπορεί να βλάψουν τον στερεοφωνικό εξοπλισμό σας.

Αν κοιτάξετε οποιονδήποτε καλό επεξεργαστή μπάσων θα έρθει με αυτό που ονομάζεται υποηχητικό φίλτρο. Οι υποηχητικές συχνότητες είναι αυτές που δεν ακούγονται στο ανθρώπινο αυτί. Οι συχνότητες ήχου που είναι κάτω από 20 Hz θεωρούνται υποηχητικές. Ένας καλός επεξεργαστής μπάσων θα έχει ένα υποηχητικό φίλτρο που θα διασφαλίσει ότι δεν θα σπαταλήσετε τη δύναμη του στερεοφωνικού του αυτοκινήτου σας σε αυτές τις υποηχητικές πληροφορίες και θα βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε όλη την ισχύ του συστήματός σας σε καλή χρήση.

Ένα υποηχητικό φίλτρο είναι ένα τεράστιο χαρακτηριστικό για να μπορείτε να ρυθμίσετε με ακρίβεια την απόκριση των μπάσων σας. Στα περισσότερα συστήματα η ρύθμιση αυτού του φίλτρου στα 33 Hz θα είναι καλή. Εάν θέλετε να προστατεύσετε το σύστημα των ηχείων σας ακόμα περισσότερο, μπορείτε να δοκιμάσετε υψηλότερη συχνότητα. Συχνά μια υψηλότερη συχνότητα θα ακούγεται πιο δυνατά και καθαρά.

Είτε λοιπόν το ενδιαφέρον σας είναι τα τύμπανα του Μπετόβεν, η τρομπέτα του Μάιλς Ντέιβις ή τα κρουστά της ραπ μουσικής, ένας ψηφιακός επεξεργαστής μπάσων θα επαναφέρει αυτές τις νότες μπάσων που χάθηκαν εδώ και καιρό.

Σχολιάστε