Φωτισμός κάμερας – Σωστές τεχνικές φωτισμού πράσινης οθόνης

Με τον συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο της τεχνολογίας σύνθεσης, οι τεχνικές φωτισμού της πράσινης οθόνης γίνονται όλο και πιο σημαντικές με κάθε χρόνο. Όταν συζητάμε τις τεχνικές φωτισμού χρωμάτων πλήκτρων, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα, η ποιότητα και η ρύθμιση για την ολοκλήρωση των πραγματικών επικαλύψεων εικόνας στα τμήματα παραγωγής και μοντάζ.

Όχι μόνο πράσινες οθόνες πια

Ενώ μιλάμε για πράσινες οθόνες σε όλο τον κλάδο, σχεδόν ως αποκλειστικό θέμα, παραμελούμε τις παραδοσιακές μπλε οθόνες του παρελθόντος. Οι τεχνικές φωτισμού είναι κυρίως οι ίδιες και για τις δύο οθόνες, και δεδομένου ότι οι πράσινες οθόνες έχουν γίνει το κύριο σκηνικό για την τεχνολογία σύνθεσης, αυτή είναι η μορφή που θα συζητήσουμε περισσότερο. Ενώ οι πράσινες οθόνες χρησιμοποιούνται σήμερα σχεδόν σε όλες τις δυνατότητες εγγραφής και παραγωγής βίντεο, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου οι μπλε οθόνες θα είναι πιο κατάλληλες και ιδανικές.

Όλα ξεκινούν και τελειώνουν με τον φωτισμό

Εάν η τεχνική φωτισμού του σκηνικού σας είναι κατώτερη, τότε ολόκληρη η παραγωγή και το τελικό προϊόν σας θα υποφέρουν. Ο φωτισμός μιας ρύθμισης πλήκτρων χρώματος δεν αφορά απλώς την αποτύπωση της τέλειας ουσίας του ηθοποιού, αλλά την αποφυγή σκιών, ανεπιθύμητων συνδυασμών χρωμάτων και αντανακλάσεων που μπορεί να μην είναι ορατές κατά την εγγραφή, αλλά θα φέρουν το άσχημο κεφάλι του πάνω σε σύνθετες επικαλύψεις.

Υπάρχουν εκείνοι στον κλάδο που υποστηρίζουν την τελειότητα του φωτισμού όταν χρησιμοποιούν τεχνικές chroma key. Ο σχεδιασμός και η διάταξη των διαφορετικών φώτων κατασκευάζεται προσεκτικά, δοκιμάζεται, μετράται και δοκιμάζεται ξανά πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε λήψη. Αυτό μπορεί να είναι ιδανικό για ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού, αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητο. Η κύρια ιδέα για τη σωστή τεχνική φωτισμού πράσινης οθόνης είναι να διατηρείται μια ομοιόμορφη κατανομή του φωτισμού. Το φως του εξωτερικού ήλιου κάτω από ένα λευκό κάλυμμα, όπως μια σκηνή, είναι μια κατάλληλη πηγή φωτός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας λήψης όταν βασίζεστε σε αυτήν την τεχνική, όπως σύννεφα που περνούν από πάνω ή σκιές που μπορεί να είναι ανεπαίσθητες τη στιγμή της λήψης.

Η χρήση φόντου κλειδιού χρώματος σε ελεγχόμενο περιβάλλον είναι ιδανική. Η ιδανική ρύθμιση για φωτισμό πράσινης οθόνης είναι είτε η προσέγγιση τεσσάρων ή πέντε φώτων. Ξεκινήστε με ένα βασικό σχέδιο φωτισμού 3 σημείων στο θέμα σας. Αυτό θα περιλαμβάνει ένα κλειδί, γέμισμα και πίσω φως.

  1. Φως κλειδιού – Αυτή είναι η κύρια πηγή φωτός που κλίνει προς τα κάτω προς τον ηθοποιό. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε αυτό το φως να μην χυθεί στο πράσινο φωτισμένο φόντο.
  2. Φως πλήρωσης – Αυτό το φως θα τοποθετηθεί γενικά σε γωνία προς την πλευρά του ηθοποιού απέναντι από το φως κλειδιού. Στην ιδανική περίπτωση, θα θέλετε αυτό το φως να είναι λιγότερο έντονο από το βασικό φως, με αποτέλεσμα κάποια ελαφριά σκίαση. Αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία της ψευδαίσθησης των 3 διαστάσεων.
  3. Φως μαλλιών ή οπίσθιο φως – Ορισμένες λήψεις απαιτούν λίγο περισσότερο φως από πάνω, έτσι ώστε τα μαλλιά ή το κεφάλι του ηθοποιού να μην χάνονται στη σύνθετη επικάλυψη κατά το μοντάζ. Αυτή η πηγή φωτός θα βοηθήσει στον διαχωρισμό του θέματος από το φόντο.
  4. Πράσινο φως οθόνης – Αυτό το φως θα φωτίσει την ίδια την πράσινη οθόνη. Αυτό το εξάρτημα πρέπει να πλημμυρίσει για να εξασφαλίσει ένα απαλό ομοιόμορφο φωτισμό. Το φωτιστικό θα στοχεύει στο φόντο από γωνία 45 μοιρών.
  5. 2ο Πράσινο φως οθόνης – Ρυθμίστε το ίδιο με το πρώτο από την αντίθετη πλευρά του σετ.

Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το φως στο φόντο είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφο.

Ο σωστός φωτισμός πλήκτρων χρώματος δεν σταματά με τα ίδια τα φώτα. Κατά τη μαγνητοσκόπηση, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ο ηθοποιός ή τυχόν εικόνες που χρησιμοποιείτε για τη λήψη, βρίσκονται τουλάχιστον έξι έως οκτώ πόδια μπροστά από την οθόνη, όταν είναι δυνατόν. Η μη τήρηση αυτού θα μπορούσε να προκαλέσει σκιές που θα αναληφθούν μόλις εισαχθεί η επικάλυψη φόντου στο post-production. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κορδόνια, όπως αυτά που κρέμονται από τα ρούχα, ή χαλαρά μαλλιά. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα μετά την εισαγωγή του φόντου.

Ο σωστός φωτισμός της πράσινης οθόνης είναι απαραίτητος για να διασφαλιστεί ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα χρωμα-κλειδιού στο post-production. Αφιερώστε χρόνο για να σχεδιάσετε τα πάντα πριν γυρίσετε, έτσι ώστε μόλις μπείτε στην αίθουσα του μοντάζ, το φόντο σας να φαίνεται άψογο με τους ηθοποιούς.

Σχολιάστε