Homemade Projector Screen – The Principle & How to DIY

Οι οθόνες προβολέων χωρίζονται γενικά σε δύο τύπους με βάση τις λειτουργίες τους: οθόνη προβολέα ανάκλασης και οθόνη προβολέα μετάδοσης. Μπορεί επίσης να χωριστεί σε μαλακή και σκληρή βάση οθόνης ανάλογα με τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται.

Ο οικιακός κινηματογράφος χρησιμοποιεί γενικά μαλακή οθόνη αντανάκλασης. Ο κουνιάδος μου ήθελε αρχικά να αγοράσει μια λεγόμενη “οθόνη εισαγωγής” 1000 ¥ (~ 150 $), αλλά ένας φίλος του που πουλά οθόνες προβολέων του είπε ότι είναι δύσκολο στις μέρες μας (στην Κίνα) να διακρίνει την αυθεντικότητα του μια οθόνη εισαγωγής, είναι δύσκολο ακόμα και για τον εαυτό του. Ορισμένα από αυτά που φέρουν την ένδειξη «εισαγωγή» ή «κοινό κεφάλαιο» κατασκευάστηκαν στην πραγματικότητα κάπου στη νότια Κίνα. Ένιωθε ότι προτιμούσε να αγοράσει μια εγχώρια οθόνη 300 ¥ με καλά συναισθήματα παρά να αγοράσει αυτό το είδος “οθόνης εισαγωγής”. Αυτό που είπε αυτός ο φίλος είναι απολύτως λογικό. Αλλά μετά από λίγη έρευνα, ο κουνιάδος μου διαπίστωσε ότι όλες οι οθόνες στην τοπική αγορά είναι κατασκευασμένες από βολιβιανό σφαιρίδιο υψηλής απόδοσης που χρησιμοποιείται για την προβολή κλιπ εφημερίδων, απλά δεν είναι κατάλληλες για συχνότητα βίντεο.

Θεωρητικά μιλώντας, ένας λευκός τοίχος με μια λεία πλευρά είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη “οθόνη”. Επειδή το κέρδος του είναι 1, που σημαίνει ότι το φως που προβάλλεται μπορεί να ανακλαστεί πλήρως προς τα έξω, κάτι που είναι μια ιδανική κατάσταση “καμία απορρόφηση, χωρίς κέρδος”. Δυστυχώς, με σκοπό την απορρόφηση και τον πολλαπλασιασμό του ηχητικού κύματος, έκανε ήδη τον τοίχο τοίχο φόντου με ηχοαπορροφητικό υλικό και τοποθετημένο κόντρα πλακέ. καθιστώντας αδύνατο να λειτουργήσει ως «οθόνη προβολέα», έπρεπε να βρει άλλη λύση.

Ίσως να αναρωτιέστε σε αυτό το σημείο: γιατί οι άνθρωποι εξακολουθούν να μπαίνουν στον κόπο να αγοράζουν ακριβές οθόνες εάν μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε λευκούς τοίχους;

Λοιπόν, υπάρχουν πάντα πλεονεκτήματα και πλεονεκτήματα από τη χρήση μιας επαγγελματικής οθόνης: βολική, καλλιτεχνικά όμορφη και αξιοπρεπή, η καλή οθόνη μπορεί επίσης να καλύψει την ανεπάρκεια ενός προβολέα και να βελτιώσει το οπτικό αποτέλεσμα. Μεταξύ των ακριβών οθονών, ένας τύπος είναι η “γκρίζα οθόνη” (κόστος περίπου 15.000 ¥, περίπου 2.000 $). Αυτό το είδος οθόνης μάλλον σχεδιάστηκε αρχικά για προβολείς υγρών κρυστάλλων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον προβολέα υγρών κρυστάλλων είναι ότι το χρώμα φαίνεται σκούρο και γκρι, ανεπαρκώς ήρεμο. Αυτό είναι το «συγγενές ελάττωμά» του που προκαλείται από την σανίδα υγρών κρυστάλλων και τη διαδρομή των ακτίνων του.

Όσον αφορά την γκρι οθόνη, όλοι γνωρίζουμε ότι το γκρι είναι απλώς ένα πιο ανοιχτό μαύρο και το μαύρο απορροφά όλο το ορατό φως. Το γκρι μπορεί να απορροφήσει μόνο εν μέρει το ορατό φως, είναι σαν να μειώνεται η φωτεινότητα της εικόνας. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει την επιλογή “φωτεινότητα / κλίση αντίθεσης” οποιουδήποτε λογισμικού επεξεργασίας εικόνας, θα πρέπει σίγουρα να έχετε παρατηρήσει ένα τέτοιο φαινόμενο που η μείωση της φωτεινότητας ισοδυναμεί με αύξηση της κλίσης αντίθεσης; Η ίδια ιδέα, καθώς η φωτεινότητα έχει μειωθεί, με τη σειρά της αύξησε την κλίση αντίθεσης. Το μαύρο εφέ βελτιώνεται λόγω της μεγαλύτερης αντίθεσης. Μπορούμε επίσης να βιώσουμε το ίδιο αποτέλεσμα όταν κοιτάμε έξω από το τζάμι του ηλίου του αυτοκινήτου μας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε απλώς τη φωτεινότητα, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε γκρι οθόνη. Υπάρχουν περιοδικά που συνιστούν την τοποθέτηση του ανοιχτού γκρι φίλτρου μιας φωτογραφικής μηχανής στον φακό προβολής, η αρχή είναι η ίδια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη πιο απλή μέθοδο, δηλαδή πρέπει να προσαρμόσετε τη φωτεινότητα εξόδου του προβολέα ή να αυξήσετε τη διαβάθμιση αντίθεσης. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε ούτε ένα σεντ, μπορεί να επιτύχετε το παρόμοιο αποτέλεσμα, αλλά η προϋπόθεση είναι ότι ο εκθεσιακός χώρος πρέπει να είναι αρκετά σκοτεινός.

Επιστροφή στην ουσία, εάν μια γκρι οθόνη προβολέα σας κοστίζει 2000 $, σίγουρα δεν είναι μόνο επειδή το χρώμα της οθόνης έχει αλλάξει από λευκό σε γκρι. Μιλώντας από την οπτική αρχή, φοβάμαι ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα πίσω. Υποθέτω ότι πιθανότατα έχουν προστεθεί ορισμένες χημικές συνθέσεις στο υλικό της οθόνης που άλλαξαν την ανάκλαση ή την ένταση απορρόφησης διαφορετικού μήκους κύματος φωτός, άλλαξαν έτσι τη στιλπνότητα και την κλίση αντίθεσης ολόκληρης της εικόνας, που αποτελεί το εγγενές ελάττωμα τελικά από σανίδα υγρών κρυστάλλων. Εκτός από αυτό, ποια άλλα κόλπα πιστεύετε ότι μπορούν να παίξουν; Δεν φαίνεται να είναι δυνατό με τις πενιχρές γνώσεις φυσικής που έχω.

Ακούγεται περισσότερο σαν να ρίχνεις μια οθόνη 150.000 ¥ αν ο προβολέας σου κοστίζει 15.000 ¥. Αλλά η προσθήκη μιας οθόνης 15.000 ¥ σε έναν προβολέα 15.000 ¥ δεν έχει καθόλου νόημα. Αν πρέπει να αγοράσω μια οθόνη 15.000 ¥, τότε απλά θα λειτουργούσε καλύτερα αν βάλω τα χρήματα μαζί και αγόραζα έναν προβολέα υψηλότερου επιπέδου 30.000 ¥ για να επιτύχω καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς καμία επιπλέον προσπάθεια. Μια οθόνη 15.000 ¥ είναι μια τρελή τιμή για τον κουνιάδο μου (φανταστείτε το μηνιαίο εισόδημά του είναι απλώς 3.000 ¥). Επίσης, αν αγοράσει μια επώνυμη ιαπωνική γκρι οθόνη, τότε ξοδεύει πραγματικά τα περισσότερα χρήματα για να πληρώσει για την εργασία που προσωπικά δεν αισθάνεται άνετα.

Η ιδανική οθόνη για τον προβολέα DLP που αγόρασε ο κουνιάδος μου θα πρέπει να είναι σαν λευκός τοίχος, απλά αφήστε το φως του έργου να ανακλάται εντελώς χωρίς καμία «επιφύλαξη». Σκέφτηκε ότι πραγματικά δεν χρειαζόταν τόσο δαπανηρή οθόνη. Έτσι αποφάσισε τελικά να φτιάξει ένα μόνος του.

Πώς ακριβώς το έκανε; Ίσως να μην πιστεύετε πόσο απλό και φθηνό ήταν πραγματικά! Ξόδεψε λίγο πάνω από 10 ¥ (περίπου 1,50 $) σε ένα κατάστημα διακόσμησης σπιτιού σε ένα αυτοκόλλητο καθαρό λευκό ματ πάνελ PVC με αμυδρά κόκκους, κομμένο στο σωστό μέγεθος, επικολλημένο στον αρχικό του τοίχο φόντου, δηλαδή επίπεδο και λείο ! Με μια τέτοια οθόνη PVC, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το φαινόμενο «κουμπώματος» που μπορεί να συμβεί σε μια κανονική οθόνη προβολέα μετά από περίπου 12 χρόνια χρήσης, επίσης δεν χρειάζεται να ανησυχεί ότι θα κιτρινίσει μια μέρα λόγω φυσικής οξείδωσης. Αλλά να θυμάστε ότι απαιτεί ορισμένες τεχνικές επικόλλησης για να λειτουργήσει τέλεια για εσάς. Το αποτέλεσμα? Μεγάλος!

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από την οθόνη του προβολέα που δημιούργησε ο ίδιος ο κουνιάδος μου ως «απόδειξη»:

http://www.news-blogs.com/_images/entertainment/diy_screen.jpg

http://www.news-blogs.com/_images/entertainment/diy_screen2.jpg

Σημείωση: Μπορείτε να αναδημοσιεύσετε ελεύθερα αυτήν τη συνταγή, εφόσον διατηρούνται ανέπαφα το βιογραφικό του συγγραφέα και οι ενεργοί υπερσύνδεσμοι. Ευχαριστώ.

Σχολιάστε